In deze sectoren gaat het chiptekort voor problemen zorgen

De chipbakkers van de wereld varen doen het goed want we zijn steeds technologie-afhankelijker. Maar ook zij raken nu overbevraagd, deels door coronaprotocollen en deels door de steeds grotere vraag in de sector. Dat eerste zal wellicht voor aanhoudende problemen zorgen in een aantal sectoren.

Het chiptekort, het duwt de aandelen van chipmakers naar nieuwe hoogten in 2020 en 2021. Een deel van de oorzaak zit hem in de hogere vraag maar ook in het handelsconflict tussen de Verenigde Staten en China. Volgens Bloomberg is de Chinese smartphonebouwer de chips beginnen te hamsteren. De chipindustrie is goed voor maar liefst een vijfde van de import in China. In deze sectoren zullen ze het geweten hebben.

  • Slimme toestellen

Uw televisie, uw microgolfoven, uw koelkast: tegenwoordig hebben ze allemaal een duit in het zakje te doen. Om u in uw dagelijks leven vooruit te helpen, hebben ze natuurlijk ook chips nodig. En hoe meer we thuis zitten, dankuwel corona, hoe meer er vraag is naar deze toestellen.

  • De luchtvaartindustrie

Zodra het veilig is om opnieuw te reizen, zullen ook de orderboeken van vliegtuigbouwers opnieuw gevuld raken. Volgens Bloomberg is er een ware boom in zicht. Oude vliegtuigen worden namelijk aan toptempo uit roulatie gehaald, nu ze even in de hangar gestaan hebben.

Zodra het toeristische verkeer opnieuw aanzwengelt, zullen luchtvaartmaatschappijen nieuwe, ecologischere, vervangers nodig hebben. En zo een modern vliegtuig heeft heel wat technologie, lees chips, aan boord.

  • Consolemakers

U begrijpt het al: we hebben het natuurlijk over de PlayStation 5. De nieuwste console van Sony stond op menig gamers verlanglijstje, en zal daar wellicht nog even blijven staan. Een rechtstreeks gevolg van de Huawei-hamsterstrategie is namelijk dat Sony er onvoldoende te pakken krijgt om consoles te bouwen.

  • PC-bouwers en laptopmakers

Weinig verrassend, maar zelfs de bedrijven die we toch kunnen verdenken van een directe lijn naar de chipfabriek, ondervinden problemen. HP en Dell lieten al optekenen dat er een chiptekort is, gelukkig voor die bedrijven heeft dat een goede reden. Door het toenemende thuiswerk en online lessen, is er gewoon meer vraag naar laptops. Ook high-end-gaming computers doen het goed. Tja, quarantaine.

  • Autofabrikanten

Ook uw auto is de laatste jaren alleen maar slimmer geworden. Autobouwers zijn dan ook een van de grootste slachtoffers van de chipoorlog. Zowel Ford als Fiat Chrysler moesten al de productiebanden stilleggen. Nissan, Volkswagen en Subaru hebben het aantal wagens dat ze zullen afwerken, verminderd. De oorzaak? Chiptekort.

Lees ook:

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.