Netflix en chips sturen beurzen omhoog

De Europese beurzen beginnen de dag in het groen. Chipbedrijven nemen de bovenhand na uitstekende cijfers van het Nederlandse ASML. In de Amerikaanse voorbeurshandel gaat Netflix 12 procent hoger om dezelfde reden.

De Brusselse sterindex Bel20 wint 0,8 procent met de Kortrijkse technologiegroep Barco op kop. Het aandeel wint 2,7 procent. Onderaan staat de supermarktketen Colruyt met een verlies van 0,6 procent.

In Nederland is het al technologie dat de klok slaat. Bovenaan staat de immens populaire fintechgroep Adyen, die 3,3 procent in het groen gaat. Voor zover bekend is er geen nieuws over Adyen.

Chips

Op de tweede plaats komt de chipmaker ASML met 2,7 procent winst. Het aandeel komt daarmee op een recordkoers van net geen 452 euro terecht. ASML boekte 1,3 miljard euro winst in het afgelopen kwartaal, een stijging van bijna 2 procent tegenover een jaar geleden. Analisten hadden op 1 miljard euro gerekend. Ook de omzet kwam met 4,2 miljard euro een half miljard hoger uit dan verwacht.

Dat weerklinkt in de hele Europese chipsector. Dochter ASMI wint 1,9 procent en in Parijs doet concurrent STMI er 2,3 procent bij.

En dan toch ook kort even een vooruitblik naar Wall Street, waar de beurzen om 15.30 uur onze tijd open gaan: Netflix maakt veel indruk met zijn cijfers. De streamingdienst heeft nu 200 miljoen abonnees. Het aandeel gaat voorbeurs 12,3 procent hoger.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20