Netflix racet dankzij lockdowns naar record van 200 miljoen abonnees

De streaminggigant Netflix heeft er alweer een uitstekend kwartaal op zitten. Er kwamen 8,5 miljoen abonnees bij, wat het totale aantal abonnees boven 200 miljoen brengt. Een absolute mijlpaal voor het bedrijf. De groep laat ook weten dat ze geen leningen meer zal moeten aangaan en haar eigen boontjes kan doppen vanaf nu.

Het aantal nieuwe abonnees was dan wel net iets minder dan een jaar geleden – in het vierde kwartaal van 2019 kwamen er 9 miljoen abonnees bij -, maar dat laat Netflix niet aan zijn hart komen. De aanwas was met 23 procent tegenover een jaar geleden stevig genoeg en de streamer haalt de kaap van 200 miljoen abonnees. Over het hele jaar mocht het bedrijf 37 miljoen nieuwe kijkers verwelkomen.

Dat heeft het vooral te danken aan de lockdowns en het daarbij horende thuisblijfentertainment. De hele wereld trok naar Netflix en keek naar series als ‘The Queen’s Gambit’, ‘Bridgerton‘ en het Franse ‘Lupin‘.

Die laatste staat nog geen maand op Netflix en is al de best bekeken serie in een hoop landen. Netflix voorspelt dat de serie in de eerste 28 dagen in 70 miljoen huishoudens zal bekeken worden. Dat zou de ongelooflijke prestatie van ‘The Queen’s Gambit’, 62 miljoen kijkers in de eerste 28 dagen, wegblazen. Die serie over schaken deed niet alleen Netflix ontploffen, maar veroorzaakte ook een enorme run op schaakborden.

Geen leningen meer

Al dat goed nieuws brengt de omzet van het streamingbedrijf 21,5 procent hoger op 6,6 miljard dollar (5,4 miljard euro). De winst gaat wel 8 procent onderuit naar 542 miljoen dollar, door meer investeringen in eigen series. Toch heeft Netflix ondertussen genoeg geld in kas om zijn eigen boontjes te doppen. Het bedrijf laat weten dat het geen beroep meer zal moeten op extra financiering via leningen of obligaties. De laatste obligatie vervalt in februari volgend jaar.

Beleggers zijn te spreken over de cijfers en de vooruitzichten. Het aandeel gaat voorbeurs tot 12 procent hoger.

Meer