VS en Taiwan gaan samen tekort aan autochips aanpakken

Bedrijven en vertegenwoordigers van beide landen kwamen vandaag samen in een videoconferentie. De twee landen gaan de handen in elkaar slaan om het groeiende tekort aan autochips op te lossen.

Vandaag onderhielden de Verenigde Staten en Taiwan hun eerste economische overleg sinds Joe Biden president werd. De aanwezigen bestonden voornamelijk uit vertegenwoordigers van de Taiwanese halfgeleiderindustrie en Amerikaanse producenten zoals Qualcomm en Corning. In totaal namen er meer dan 100 mensen deel aan het overleg.

‘Er was veel sprake van wederzijdse afhankelijkheid tijdens de conferentie. Taiwan koopt dan ook veel gereedschap en materiaal aan vanuit de VS. De Taiwanese chipsector levert op haar beurt dan weer veel benodigdheden aan de Amerikaanse industrie’, zei Wang Mei-hua, de Taiwanese minister van Economie tegen Japanese media.

Wang overdrijft niet. Het bedrijf Taiwan Semiconductor Manufacturing Co., ofwel TSMC, is de grootste leverancier van computerchips in de wereld. Onlangs investeerde het bedrijf voor bijna 3 miljard euro in een nieuwe fabriek in de Amerikaanse staat Arizona.

Autosector snakt naar chips

Een toenemend tekort aan bepaalde chips voor auto’s en halfgeleiders dreigt autoproducenten over de hele wereld te verlammen. Het tekort ontstond tijdens de lockdown toen chips massaal werden aangekocht voor de productie van laptops, videogameconsoles en televisies. Giganten zoals Volkswagen, General Motors, Honda, Ford, Toyota en Nissan gaven de laatste weken aan dat ze de laatste weken een merkbare droogte aan chips ervaren.

Maar 10 procent van alle chips die op dit moment geproduceerd worden, gaan naar automakers. Er werd geschat dat het nakend tekort zeker zes maanden zal aanhouden. Mogelijks zal de productie van meer dan 500.000 voertuigen hierdoor vertraagd worden. De Verenigde Staten en Taiwan willen hier nu een oplossing voor aanreiken. De deal komt mooi uit voor Biden, die al aangaf te dromen van een grotere Amerikaanse productie van elektrische wagens.

Regering Biden en Tsai groeien naar elkaar toe

De conferentie liet alvast veel Taiwanezen een zucht van opluchting slaken. De inwoners van de democratische eilandstaat hadden hun relatie met de VS stevig uitgebouwd tijden het presidentschap van Trump. Niet iedereen was er zeker van of die trend zou blijven doorzetten met Biden. Die zou misschien hechtere banden met China aangaan en de steun voor het eiland laten zakken.

Het lijkt er nu op dat Biden resoluut kiest voor Taiwan als primaire uitvalsbasis om economische en strategische druk uit te oefenen op China. Vorige maand liet Washington ook al een vliegdekschip patrouilleren in de zeestraat tussen China en Taiwan. Een reactie op het herhaaldelijk binnendringen van Chinese gevechtsvliegtuigen in het Taiwanese luchtruim.

China en Taiwan zijn al decennia verwikkeld in een complexe koorddans waarbij beide landen moeten volhouden dat ze de rechtmatige regering van China zijn. Daarbij moet vooral Taiwan voorzichtig zijn dat ze hun quasi-onafhankelijkheid en betrekkingen met andere grootmachten niet te voorbarig maken. In dat geval zouden ze een invasie van China riskeren. Sinds het presidentschap van Tsai Ing-wen en het Taiwanese succes tijdens de pandemie durft het land zich steeds meer terug op het wereldtoneel te vertonen. China blijft tot nu toe wel nog steeds de grootste en belangrijkste handelspartner van Taiwan.

Meer