De economische groei van Taiwan overtreft die van China voor het eerst in 30 jaar

De economische groei van Taiwan overtrof die van China voor het eerst in 30 jaar, door een uiterst doeltreffende aanpak van de lokale virusuitbraak en uitstekende exportprestaties.

Het bruto binnenlands product groeide vorig jaar met 2,98 procent, maakte het Taiwanese statistiekbureau vrijdag bekend. In China bedroeg die stijging 2,3 procent. Dat was meer dan economen voorzien hadden in een bevraging door Bloomberg, zij gingen uit van een jaargroei van 2,55 procent voor Taiwan. De eilandstaat, die door China nog steeds als een dissidente provincie beschouwd wordt, doet het daarmee ook beter dan de 2,9 procent groei van Vietnam. Tot voor kort gingen economen ervan uit dat Vietnam het best presterende land van Azië was, maar Taiwan geeft het dus het nakijken.

30 jaar terug

In 1990 was Taiwan een economie van 140 miljard euro die werd gedomineerd door de export van consumentenelektronica en plastic goederen.

China had op dat moment net zijn eerste McDonald’s-restaurant geopend. Dat schijnbare faits-divers markeerde een mijlpaal in de hervorming en openstelling van de Chinese samenleving die een generatiewissel in de wereldwijde economische macht inluidde.

Dat was ook het laatste jaar dat de economische groei van Taiwan die van zijn reusachtige buurman overtrof.

Efficiënte virusbestrijding

Vorig jaar kon Taiwan echter de strikte lockdowns vermijden die de meeste andere economieën tot stilstand brachten. Op enkele uitzonderingen na bleven Taiwanese bedrijven, kantoren en scholen het hele jaar open. In totaal heeft het land nog maar 911 bevestigde gevallen geteld, en 8 overlijdens door Covid-19.

De geslaagde reactie van Taiwan wordt toegeschreven aan ‘vroege paraatheid, expertise op vlak van volksgezondheid, een bekwame overheid en alertheid en burgerzin van de bevolking.’ De overheid schrikte er ook niet voor terug om innovatieve en zelfs controversiële digitale instrumenten in de strijd te gooien. 

Zo is er het ‘Digital Fence System’, Dat monitort de smartphones van personen die blootgesteld werden aan het virus. Die moeten in quarantaine, en het systeem verwittigt de politie als ze toch hun huis verlaten, of als ze hun telefoon uitzetten. 

Export van halfgeleiders

Daarnaast compenseerde een sterke export, vooral dan van elektronische chips, eventuele nefaste effecten van de pandemie.

Taiwan is een wereldleider in de productie van halfgeleiders, belangrijke componenten voor elektrochips van auto’s tot computers en mobiele telefoons.

De vraag naar chips steeg wereldwijd toen de pandemie de wereldbevolking aan de haard kluisterde. De lockdowns brachten de verkoop van consumentenelektronica zoals laptops en smartphones in crescendo.

Analisten verwachten niet dat de Taiwanese ster tanende is. De officiële projectie voor 2021 is 3,83 procent groei. Angela Hsieh, economiste bij de Britse bank Barclays voorspelt zelfs 5,2 procent groei voor het komende jaar.

Lees ook: China aan Taiwan: ‘Onafhankelijkheid betekent oorlog’

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20