Chinese vastgoedmarkt blijft wankel nu ook handel in Fantasia-aandelen wordt opgeschort

Steeds meer Chinese vastgoedreuzen verkeren in een financiële crisis. De grootste schuldenberg is nog steeds te vinden bij Evergrande, dat meer dan 300 miljard dollar aan afbetalingen moet. Maar ook Sinic en Fantasia Holdings, twee belangrijke concurrenten op de Chinese vastgoedmarkt, verkeren in steeds zwaarder financieel weer.

Waarom is dit belangrijk?

De vastgoedcrisis begon bij Evergrande, maar nu zien we dat steeds meer Chinese vastgoedbedrijven op het punt staan te verdrinken in hun schulden. Hoewel de Chinese markt vrij gesloten is, bestaat de kans dat de crisis overwaait naar Europa. Onder de schuldeisers van de Chinese vastgoedreuzen bevinden zich ongetwijfeld Europese banken en investeerders.

Eigen fortuin

Dat het met Evergrande slecht gaat, werd al uitvoerig belicht. Om de financiële schuldenberg van 300 miljard dollar te kunnen uitbetalen, moest oprichter en eigenaar Hui Ka Yan zijn eigen fortuin aanspreken. Hij verkoopt bijna 10 procent van zijn aandelen in het bedrijf, goed voor zo’n 295 miljoen euro.

De aandelenverkoop van de eigenaar leidde tot onrust op de aandelenmarkt. De aandelen van Evergrande zakten maandagochtend met 4,8 procent. Ook de aandelen van Evergrande New Energy Vehicle Group, de tak die zich bezig houdt met de productie van elektrische wagens, zakte met 5 procent.

Niet de enige

Hui Ka Yan is naarstig op zoek naar kapitaal om openstaande schulden te kunnen afbetalen. Op 6 november miste Evergrande een afbetaling van 82,5 miljoen dollar; de termijn van 30 dagen uitstel verloopt op 6 december. Als Evergrande die deadline niet haalt, kan het geregistreerd worden als wanbetaler, waarna een faillissement dreigt.

Ook vastgoedconcurrent Fantasia zit in de hoek waar de klappen vallen. Het bedrijf miste al verschillende betalingen, waardoor op 29 september de aandelenhandel werd bevroren. Op 10 november werd de handel hervat, maar de aandelen van Fantasia openden 50 procent lager.

Ook nu wordt de aandelenhandel tijdelijk gesloten, nadat schuldeisers dreigen met juridische acties als ze hun geld niet snel zien. Ze eisen van Fantasia een plan van afbetaling. Als dit niet snel volgt, blijkt het faillissement van Fantasia Holdings niet meer veraf. (mah)

Meer