Topman Evergrande gebruikt persoonlijk fortuin om schulden van de vastgoedgroep te financieren

De Chinese vastgoedgigant Evergrande kampt nog altijd met een gigantische schuldencrisis. Om een deel van die schulden terug te betalen, brengt Hui Ka Yan, de voorzitter van de vastgoedontwikkelaar, enkele persoonlijke bezittingen in stelling, waaronder kunstwerken.

Waarom is dit belangrijk?

Evergrande zit al een tijdje in slechte papieren. De Chinese vastgoedreus zit op een schuldenberg van maar liefst 300 miljard dollar. Het bedrijf heeft de afgelopen maanden meermaals op het nippertje een wanbetaling kunnen vermijden. Desalniettemin moet de vastgoedgroep op zoek naar kapitaal om de schulden terug te betalen.

Het gaat niet goed met Evergrande. De vastgoedontwikkelaar heeft alle moeite van de wereld om zijn financiële verplichtingen na te komen. Eerder deze maand kon het bedrijf op het nippertje een wanbetaling vermijden. Het was overigens niet de eerste keer dat Evergrande op het punt stond bestempeld te worden als wanbetaler. Het bedrijf heeft al meermaals enkele schuldaflossingen gemist. Daarbij geldt telkens een aflossingsvrije periode van 30 dagen voordat een gemiste betaling als een wanbetaling wordt beschouwd.

Zoektocht naar vers kapitaal

Desalniettemin is het bedrijf naarstig op zoek naar vers kapitaal om de schulden te betalen. Er komen immers nog betalingsdeadlines aan. De situatie is zodanig erg dat Ka Yan een deel van zijn privé-eigendom van de hand doet om extra kapitaal op te halen. Hij doet dat op vraag van de Chinese autoriteiten. Dat meldt het persagentschap Reuters op basis van documenten en een bron met kennis van de zaak.

Ka Yan heeft vorige maand een herenhuis in Hongkong aan de China Construction Bank in onderpand gegeven voor een lening. De topman kon op die manier 38,5 miljoen dollar ophalen, aldus de bron van Reuters. De lokale media lieten weten dat dat geld gebruikt werd om een achterstallige obligatie terug te betalen.

Vervolgens heeft hij op 8 november nog twee andere luxewoningen in onderpand gegeven aan Orix Asia Capital, volgens een registratie bij het Kadaster van Hongkong. Volgens het lokale mediabedrijf HK01 zou Ka Yan op die manier ongeveer 105 miljoen dollar opgehaald hebben.

Verkoop kunstwerken

Ka Yan is ook een grote kunstliefhebber. Volgens de bron van Reuters heeft de topman van Evergrande wat kunst en kalligrafie verkocht om vers kapitaal op te halen. Het persagentschap kon niet onmiddellijk vaststellen hoeveel de verkoop van de kunstwerken heeft opgebracht en waar het geld voor is gebruikt.

De Wall Street Journal meldde eerder deze maand al dat Evergrande meer dan 50 miljoen dollar ophaalde door twee van zijn privéjets te verkopen aan Amerikaanse investeerders.

De nettowaarde van Ka Yan is de afgelopen jaren gekelderd van ongeveer 45 miljard dollar in 2017 tot 11,3 miljard dollar, volgens de Hurun China Rich List 2021, die vorige maand werd gepubliceerd.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20