China vraagt Evergrande-baas om enorme schuld af te lossen met zijn persoonlijke fortuin

Met een schuld van 300 miljard dollar zit de Chinese vastgoedonderneming Evergrande diep in de problemen. En, wat malaise aangaat: zo bedrijf, zo baas. De Chinese autoriteiten hebben namelijk Evergrande-voorzitter Hui Ka Yan gevraagd zijn eigen geld te gebruiken om de schuld te verlichten.

Volgens persagentschap Bloomberg hebben de Chinese autoriteiten de oprichter van Evergrande, Hui Ka Yan, gevraagd zijn eigen geld te gebruiken om de schuld van het bedrijf af te lossen. De richtlijn werd uitgevaardigd nadat de vastgoedgigant een aanvankelijke deadline van 23 september om een coupon van 84 miljoen dollar op een dollarobligatie te betalen, niet had gehaald. Evergrande heeft vervolgens de coupon betaald tijdens de aflossingsvrije periode van 30 dagen.

Hui Ka Yans nettowaarde wordt geschat op 7,6 miljard dollar. Dit is natuurlijk weinig vergeleken met de 300 miljard dollar hoge schuldenberg die Evergrande torst. Bovendien bestaat een groot deel van dit vermogen uit aandelen in Evergrande – waarvan de koers de laatste weken sterk is gedaald – en de dividenden in contanten.

Het cijfer van 7,6 miljard is betrekkelijk onzeker. Enerzijds heeft Hui eerder deze maand 500 miljoen Evergrande-aandelen, of 4,9% van zijn belang, in pand gegeven aan iemand anders dan een gekwalificeerde geldschieter. Anderzijds heeft de oprichter van de vastgoedgigant volgens de berekeningen van Bloomberg de afgelopen tien jaar ongeveer 8 miljard dollar verdiend met de royale uitbetalingen van Evergrande. En het is onduidelijk hoe hij die dividenden herinvesteerde.

Nieuwe belangrijke deadline

Evergrande verraste sommige waarnemers door vorige week iets te doen aan de wanbetalingen. De vastgoedonderneming betaalde 83,5 miljoen dollar om te voldoen aan een rentebetaling op dollarobligaties, net voordat de aflossingsvrije periode op 23 oktober afliep. De bron van de fondsen is onduidelijk.

Aanstaande vrijdag, 29 oktober, is het einde van de aflossingsvrije periode van 30 dagen rond een rentebetaling van 45 miljoen dollar. Dit zal een nieuwe test zijn voor Evergrande. Daarna zal de groep geconfronteerd worden met 7,4 miljard dollar aan onshore en offshore schulden die in 2022 vervallen.

Voltooiing van bouwprojecten

Lokale Chinese autoriteiten houden toezicht op de bankrekeningen van Evergrande om ervoor te zorgen dat de middelen van de onderneming worden gebruikt voor de voltooiing van woningbouwprojecten in aanbouw. En niet om schuldeisers te betalen.

Evergrande moet nog woningen afbouwen voor 1,6 miljoen kopers, die al een aanbetaling hebben gedaan. De verkoop van onroerend goed daalde met ongeveer 97% tijdens het piekseizoen voor het kopen van huizen, waardoor het vermogen van de onderneming om middelen te genereren nog verder afnam.

(lb)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20