Alles of niets voor Evergrande; concurrent Fantasia ziet aandelen 50% lager duikelen

De Chinese vastgoedmarkt blijft geen dag ongeroerd. Vastgoedreus Evergrande, het bedrijf dat momenteel een schuldenberg van zo’n 300 miljard dollar opstapelde, staat vandaag voor een volgende, belangrijke betaling. Op 6 november slaagde het bedrijf er niet in een openstaande couponbetaling af te betalen. Ook voor concurrent Fantasia Holdings wordt de situatie met de dag minder rooskleurig.

De deadline van vandaag houdt een betaling in van 148 miljoen euro. Momenteel lijkt Evergrande dat bedrag op tafel te kunnen leggen: het verkocht 5,7 procent van haar aandelen in dochteronderneming HengTen Networks aan medeaandeelhouder Tencent, goed voor 145 miljoen dollar. In augustus kocht dat bedrijf al 7 procent van de aandelen van het productiehuis en het mediabedrijf, toen goed voor 418 miljoen dollar.

Toch heerst er nog onduidelijkheid over de betaling van vandaag: het is in China momenteel al na 20u ’s avonds, en er is nog niets bekend over de afbetaling.

Verkoop aandelen

Hiernaast verkocht Evergrande ook enkele aandelen in haar elektrische wagenbouwer, deze wel voor een bodemprijs. De vastgoedreus slaagde er al enkele keren niet in om openstaande leningen terug te betalen. De betaling van nu is al een 30-daags uitstel van de betaling op 11 oktober. Ook op 6 november werd een betaling niet gehaald en werd er voor 30 dagen uitstel gekozen.

Twee bronnen lieten toen aan persagentschap Reuters weten dat Evergrande de deadline van een couponbetaling op zogeheten offshore obligaties had gemist. Indien het bedrijf het uitstel van een betaling zoals deze mist, kan het officieel als wanbetaler worden aangeduid. Iets wat het al enkele keren kantje boord kon vermijden, maar vandaag misschien toch realiteit wordt.

Fantasia

Hoewel de focus op Evergrande ligt, vooral door de enorme grootte van de schuldenberg, mag niet vergeten worden dat ook concurrenten binnen de Chinese vastgoedmarkt zwart zaad zien. Fantasia Holdings was op 4 oktober een openstaande betaling verschuldigd van 205 miljoen dollar, maar opteerde ook voor een maand uitstel. Tot op de dag van vandaag is nog steeds niet duidelijk hoe het bedrijf die schuld kan afbetalen.

De financiële problemen zorgden ervoor dat op 29 september werd besloten om het bedrijf op de aandelenmarkt tijdelijk te bevriezen. Toen de aandelenhandel deze ochtend kon worden hervat, bleken de aandelen 50 procent van hun waarde te zijn verloren. De Evergrandecrisis heeft ook andere sectorgenoten geïnfecteerd, en steeds meer Chinese vastgoedbedrijven zakken dieper en dieper weg in de schulden.

(bzg)

Meer