Chinese industriële productie ziet grootste daling in 32 jaar

De Chinese economie krimpt feller dan verwacht dankzij de zero-COVID-aanpak van president Xi Jinping.

Het begint er op te lijken dat China nog sneller in een recessie kan belanden dan westerse landen die momenteel kreunen onder een serieus inflatieprobleem. Een rapport van de Chinese overheid toont aan dat de economie van het land fors kromp in april. De eindeloze lockdowns die fabrieken stilleggen, sleuren de industriële output terug naar niveaus die we in de eerste maanden van 2020 zagen, toen het land voor het eerst in een lockdown ging. 

Peking moet nu enkele harde cijfers onder ogen zien ten gevolge van zijn catastrofale zero-COVID-aanpak. Het werkloosheidscijfer in China staat sinds april op het tweede hoogste niveau in de moderne geschiedenis van het land. De industriële productie daalde in diezelfde maand met 2,9 procent jaar op jaar; een pak slechter dan de verwachte stijging van 0,5 procent. Het is de tweede keer ooit dat de productie kromp sinds 1990 en onmiddellijk de grootste daling die ooit werd opgetekend. 

Een andere belangrijke barometer voor de gezondheid van de Chinese economie zijn de detailhandelsverkopen. Die zagen in april een forse krimp van 11,1 procent op jaarbasis. Economen van Bloomberg hadden echter maar een daling 6,6 procent voorzien.

COVID uitroeien prioriteit voor Xi

De slechte economische cijfers tonen aan dat China een steeds grotere tol zal moeten betalen voor zijn hardnekkige en draconische aanpak van het coronavirus. Momenteel probeert Peking het virus in het land nog steeds uit te roeien door volledige miljoenensteden in lockdown te brengen, continue zijn bevolking te testen en quarantainecentra op te trekken. 

Het virus onder controle krijgen, is een prioriteit voor president Xi Jinping, die lonkt naar een derde termijn, hoewel hij de symbolische leeftijd van 68 jaar heeft bereikt. Verschillende Chinese politici verlieten op die leeftijd hun ambt. Het lijkt er echter op dat Xi van plan is om zich te positioneren als leider voor het leven

Tientallen steden en honderden miljoenen mensen in heel China zijn momenteel gedeeltelijk of volledig afgesloten van de wereld. Dat zal de komende weken steeds zwaarder gaan wegen op de economie van China, maar ook op de wereldwijde toeleveringsketens.

Meer