Van kwaad naar erger: Shanghai bouwt hekken rond woningen

De COVID-maatregelen in de Chinese stad Shanghai worden steeds drastischer. De autoriteiten hebben hekken rond woningen gezet om te verhinderen dat besmette inwoners hun huis verlaten. “Metalen barrières worden gebruikt om hen als huisdieren in te sluiten.”

De Chinese regering streeft sinds het begin van de coronapandemie een zero-COVID-strategie na. Zo wil men te allen prijze voorkomen dat het coronavirus zich verspreidt. Die techniek blijkt achterhaald.

Onder dwang geëvacueerd

Volgens officiële cijfers leek die aanpak in de eerste twee jaar na de uitbraak in 2019 in Wuhan aanvankelijk goede resultaten op te leveren. Maar naarmate de varianten van het virus steeds besmettelijker werden, verloren de Chinezen de controle over de verspreiding van de ziekte.

De stad Shanghai, met zijn ruim 26 miljoen inwoners, is sinds eind maart in een strenge lockdown vanwege de verspreiding van het coronavirus. Voor vele burgers heeft de lockdown tot frustraties geleid. Onder andere de toegang tot voedsel en medische zorg is vaak beperkt.

Mensen die positief testen, moeten verplicht thuisblijven, maar dat leidde afgelopen maand tot protest. De autoriteiten hebben nu hekken geplaatst rond woningen en tussen woongebieden die in een strikte lockdown zitten.

Andere recente maatregelen zijn het plaatsen van een elektronische alarm op de deuren van mensen die besmet zijn met het virus. Zo kunnen zij niet vertrekken en kunnen ze onder dwang geëvacueerd worden zodat hun woningen gedesinfecteerd kunnen worden. Bewoners van hele wijken (Beicai en Pingwang) werden “verzocht” hun huizen te verlaten en zich in tijdelijke opvangcentra te vestigen.

“Shanghai wordt nu vol gezet met hekken, zodat niemand zijn huis meer uit kan en een ander kan besmetten”, zegt Eva Rammeloo, Chinacorrespondent voor de Nederlandse krant Trouw, op Twitter.

Rammeloo deelde ook beelden van een brandend appartementsgebouw. “Dit filmpje gaat rond op WeChat (een online sociaal netwerk en chatapp van het Chinese bedrijf Tencent, red.). De brand zou in Pudong zijn. Brandweerauto’s kunnen niet bij het gebouw komen omdat alles is afgesloten”, zegt ze.

Ook op Chinese sociale media laten mensen hun onrust blijken. “Dit is zo respectloos ten opzichte van de rechten van de mensen binnen, waarbij metalen barrières worden gebruikt om hen als huisdieren in te sluiten”, zegt een gebruiker van het socialemediaplatform Weibo. Weibo is te vergelijken met Twitter en is eigendom van het Chinese bedrijf Sina Corp.

“Er is een nieuw woord ontstaan, keiharde quarantaine!” zegt een andere persoon op Weibo. “Zie je hoe de mensen in het afgesloten gebied eruitzien? Hartzeer!”

Officieel 94 doden

Op de miljoenen inwoners en honderdduizenden besmettingen zijn er volgens de cijfers van de Chinese autoriteiten sinds het begin van de pandemie 94 mensen gestorven aan COVID-19. 87 van die overlijdens zijn afgelopen maand gevallen. De vraag blijft of die sterfcijfers een zware onderschatting van de realiteit zijn.

Zondag werden er in Shanghai 21.796 nieuwe COVID-besmettingen geregistreerd.

(mah)

Meer