Chinese premier kondigt na 10 jaar vertrek aan terwijl Xi Jinping werkt aan heerschappij voor het leven

China’s trouwe premier Li Keqiang kondigde vrijdag aan dat hij na 2022 de ambt zal verlaten die hij een decennium lang bekleedde.

Het is groot politiek nieuws binnen de Volksrepubliek China: Li Keqiang, de 66-jarige premier van China, is van plan om op het einde van 2022 zijn ambt op te geven. Li onthulde dit vrijdag op zijn jaarlijkse persconferentie

Een journalist zou Li gevraagd hebben of hij wou bevestigen dat 2022 zijn laatste jaar binnen de huidige Chinese overheid zou zijn. “Dit jaar is het laatste jaar van mijn premierschap”, antwoordde Li daarop.

Li overziet als premier al een decennium lang verschillende overheden alsook de Staatsraad, het hoogste uitvoerend orgaan van de natie. President Xi Jinping is echter de voorzitter van de Communistische Partij en functioneert bovendien als opperbevelhebber van het leger. Wie de premier zal opvolgen is voorlopig nog niet duidelijk.

Xi wil iets klaarspelen dat niemand hem ooit voordeed

Het land bereidt zich momenteel volop voor op het 20ste Nationale Congres van de Communistische Partij, dat zal doorgaan ergens in het najaar van 2022. Dat congres gaat twee keer per decennium door en gaat meestal gepaard met structurele veranderingen binnen het leiderschap van China.

In tegenstelling tot Li, lijkt president Xi echter nog lang niet van plan om zijn ambt op te geven. Er wordt verwacht dat de 68-jarige Xi zal aanblijven voor een derde termijn, iets wat nog nooit eerder werd klaargespeeld door een Chinese president. In 2018 werden de limieten op presidentiële termijnen dan preventief ook weggewerkt uit de grondwet. 

Eind vorig jaar werd ook Xi Jingpings ideologie, ofwel “Xi Jinping thought” officieel gecementeerd als essentiële canon voor de Volksrepubliek China. Hiermee wil Xi zich gelijkstellen aan fabelachtige staatsmannen zoals Mao Zedong en Deng Xiaoping om zijn uiterst lange regeerperiode te legitimeren.

Nochtans is 68 de leeftijd waarop Chinese leiders traditioneel uit vrije wil besluiten af te treden. De verschillende autoriteiten hebben echter nog nooit een statement vrijgegeven over mogelijke plannen van Xi om toch af te treden.

We leren niets over de plannen van Xi van Li Keqiang

Ook uit de verduidelijkingen van Li leren we bitter weinig over de toekomstige plannen van de Chinese overheid.

“Ik heb er het volle vertrouwen in dat, onder het sterke leiderschap van het Centrale Comité, met kameraad Xi Jinping in de kern, en vooral met het gezamenlijke harde werk van het Chinese volk in het hele land, de economie van China in staat zal zijn om alle obstakels te overwinnen. We zullen al onze belangrijke doelstellingen en taken voor de economische en sociale ontwikkeling van het hele jaar kunnen verwezenlijken en een solide basis leggen voor de ontwikkeling van het land in de toekomst”, zei Li vrijdag met een feitelijk nietszeggende verklaring.

Li zal wellicht aan de macht blijven als tweede belangrijkste lid van China’s Politburo. Dat is een groep van 25 politici die de touwtjes van de Communistische Partij stevig in handen houden.

(lp)

Meer