‘Chinese Google’ wil biotechbedrijf oprichten

Het Chinese bedrijf Baidu, dat bekend geworden is als zoekmachine, praat met geldschieters over een investering tot 2 miljard dollar (1,7 miljard euro) om zijn eigen biotechbedrijf te starten.

Dat zeggen bronnen aan het persagentschap Reuters en de zakenzender CNBC.

Het bedrijf zou zich vooral richten op de productie van medicijnen met behulp van artificiële intelligentie en wil diezelfde artificiële intelligentie gebruiken om al in een vroeg stadium kanker vast te stellen. Er zouden al wat geïnteresseerde investeerders zijn, maar namen konden er nog niet achterhaald worden.

Corona

Het idee komt er net op het moment dat de hele wereld in de ban is van het coronavirus. Dat is wellicht niet toevallig, want naar verluidt is CEO Robin Li er maar zes maanden geleden mee op de proppen gekomen. Het kan de start-up, die als apart bedrijf zou opereren, een extra duwtje in de rug geven.

Het is ook niet het eerste Chinese bedrijf dat in volle coronacrisis probeert een graantje mee te pikken van de gezondheidsmarkt. Alibaba, Tencent en Huawei zetten allemaal al programma’s op poten voor levering van medicijnen of online doktersconsultaties.

Eerder dit jaar stelde Baidu zijn algoritme LinerFold gratis ter beschikking van onderzoeksinstellingen. Het algoritme herkent de genetische opmaak van een virus en kan de zoektocht naar een vaccin dus vooruithelpen.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20