Is de Chinese COVID-pil al dood en begraven voordat hij op de markt komt?

De Chinese gezondheidsregelgever heeft maandag de eerste COVID-pil van eigen bodem goedgekeurd. Azvudine, van het bedrijf Genuine Biotech, moet de concurrentie aangaan met Paxlovid, de medicatie van Pfizer. Als de pil effectief zou blijken, ten minste.

De COVID-pil van Genuine Biotech, Azvudine, moet een geduchte concurrent worden van Pfizers Paxlovid. Aanvankelijk werd het antivirale middel ontwikkeld om HIV te bestrijden, iets waar de medicatie in juli 2021 al voor werd goedgekeurd. Maar sinds de pandemie terug aan kracht wint in China, is het bedrijf beginnen onderzoeken of Azvudine ook kan gebruikt worden als behandeling tegen COVID. 

Vorige week publiceerde het de resultaten van dat onderzoek: bij 40 procent van patiënten die de pil innamen, leken de symptomen binnen de zeven dagen te verbeteren. Bij de controlegroep, die geen medicatie kreeg, zou dat bij slechts 10 procent het geval zijn. 

Paxlovid veel effectiever

Bij die data moeten wel wat kanttekeningen worden gemaakt. Genuine Biotech heeft nog niet bekendgemaakt of de medicatie ook voor minder hospitalisaties zorgt. Verder is nog niet bekend of het de mortaliteit van COVID kan verminderen. Bovendien zou een bron met kennis van de zaak aan de Chinese publicatie Caixin hebben meegedeeld dat er maar weinig klinisch bewijs is dat de pillen echt werken.

Daar komt nog eens bovenop dat de pil van Pfizer, Paxlovid, het risico op hospitalisatie of overlijden met maar liefst 89 procent kan verminderen, indien het drie dagen na de aanvang van de eerste symptomen wordt toegediend. Ook Molnupiravir, de pil van het Duitse farmabedrijf Merck, zou in 50 procent van de gevallen effectief zijn. 

Toch redenen om optimistisch te zijn

Daardoor lijkt het onwaarschijnlijk dat Azvudine zijn rivalen binnenkort van de troon zal stoten. China keurde het gebruik van Paxlovid in februari immers zelf goed. Volgens onderzoeksfirma Airfinity zal het marktaandeel van Pfizers pil dit jaar wereldwijd zo’n 79 procent bedragen.

Toch zijn er ook een aantal voordelen verbonden aan Azvudine. Zo zou de pil 50 procent goedkoper zijn dan Paxlovid, wat vooral goed nieuws is voor armere landen. Bovendien zou Genuine Biotech nu al over de mogelijkheid beschikken om maar liefst 6,8 miljard pillen per jaar te produceren.

(kg)

Meer