Geconfronteerd met een kwakkelende economie wil China de groei een boost geven door de consumentenvraag te stimuleren. Het land kondigde daarom stimuleringsmaatregelen aan om de verkoop van voertuigen en elektronische apparaten te bevorderen. Maar beleggers wachten nog steeds op ambitieuzere ingrepen.
In het nieuws: De autosector moet China helpen opnieuw te groeien.
- De Chinese regering heeft vrijdag maatregelen aangekondigd om de verkoop van tweedehandswagens te ondersteunen en regio’s aan te moedigen om hun jaarlijkse quota voor de aankoop van nieuwe auto’s te verhogen, meldt het persagentschap Reuters.
- Om de kwakkelende automarkt nieuw leven in te blazen, had Beijing al besloten om een verlaagde belasting op nieuwe groene voertuigen te verlengen tot 2027.
- Maar de concurrentie is moordend en de prijzen kelderen. Tesla startte een prijzenoorlog in januari, waaraan nu meer dan 40 merken deelnemen. In maart riep een branchevereniging op tot redelijkheid en samenwerking.
- De Chinese beleidsmakers vragen lokale overheden om hun eigen merken niet te bevoordelen en een prijzenoorlog te vermijden.
Er is meer: China wil ook de verkoop van elektronische apparaten een boost geven.
- De overheid moedigt onderzoeks- en marktspelers aan om artificiële intelligentie (AI) te gebruiken om producten ‘intelligenter’ te maken, en die dus aantrekkelijker te maken voor de consument.
China flirt met deflatie
Kritiek: De Chinese autoriteiten grijpen naar dezelfde recepten om de economie te ondersteunen. Maar de markten zijn niet overtuigd.
- Aandelen in de auto- en elektronicasectoren daalden met respectievelijk 0,3 en 0,6 procent, terwijl de algemene index 0,1 procent won.
- Beleggers maken zich vooral zorgen over de Chinese groeivertraging in het tweede kwartaal, en hadden daarom meer drastische maatregelen verwacht. Ze hopen dat tijdens de vergadering van het Politburo (het bestuursorgaan van de Chinese Communistische Partij) later deze maand oplossingen uit de bus zullen komen.
Context: Een cascade van maatregelen om het vastgelopen herstel weer op gang te krijgen.
- Eerder deze maand verlengde de centrale bank van China de steunmaatregelen voor projectontwikkelaars tot eind 2024 en drong er bij de banken op aan om bestaande leningen te vernieuwen en de terugbetalingsvoorwaarden aan te passen.
- Beleidsmakers zouden ook de hypotheekregels kunnen versoepelen en de rente op woningkredieten kunnen verlagen, zoals de centrale bank van China in juni al deed.
De reden: ’s Werelds op één na grootste economie flirt met deflatie, zoals wordt bevestigd door nieuwe economische indicatoren. Die bevestigen dat China heel veel moeite heeft om de economie nieuw leven in te blazen.
- De krimp van de producentenprijzen versterkte in juni (-5,4 procent na -4,6 procent in mei), terwijl de consumentenprijzen stabiel bleven (+0 procent vergeleken met +0,2 procent eerder).
- De vastgoedcrisis in China is erger dan verwacht en verstikt het economisch herstel.
- Begin dit jaar was er op het eerste gezicht sprake van een ommekeer, maar de vastgoedprijzen doken uiteindelijk opnieuw in het rood.
- Die daling zet projectontwikkelaars met een zware schuldenlast verder onder druk en legt een extra druk op de metaalprijzen op de wereldmarkt, vooral die voor ijzererts en koper.
(ns/evb)