China neemt anti-coronamaatregelen op de top van Mount Everest

China zal binnenkort een ‘demarcatielijn’ aanleggen op de top van de Mount Everest. De autoriteiten willen daarmee voorkomen dat bergbeklimmers uit het naburige Nepal zich op het dak van de wereld met Covid-19 besmetten.

Berggidsen zullen een demarcatielijn uitstippelen op de top van de beroemde berg. Tot die tijd mogen klimmers het dak van de wereld niet vanaf de Chinese kant beklimmen, meldde het China News Agency afgelopen weekend. Het hoofd van de Tibetaanse bergbeklimmersvereniging kondigde het nieuws aan op een persconferentie.

‘Strengste preventieve maatregelen’

De Chinese autoriteiten hebben echter niet aangegeven hoe de gidsen te werk zullen gaan of welke vorm de demarcatielijn zal aannemen. Zal er sprake zijn van social distancing zijn op de smalle top op 8.848 meter hoogte?

De Tibetaanse functionarissen voegden er in ieder geval aan toe dat ‘de strengste maatregelen ter voorkoming van epidemieën’ zouden worden genomen om elk contact te vermijden met klimmers die van Nepalese zijde komen.

Uitbraak in Nepal

China was meer dan een jaar de broeihaard van de pandemie die de wereld nog steeds in zijn greep heeft en is er sinds het voorjaar van vorig jaar officieel in geslaagd de besmettingen met het coronavirus onder controle te houden.

Maar het spookbeeld van besmettingen buiten de eigen grenzen is nog niet verjaagd in China, dat sindsdien zeer strenge controles uitvoert aan de grenzen. Deze vrees heeft zich nu uitgebreid tot de top van de Mount Everest, waar de grens tussen China en Nepal loopt, nu het Himalayaland momenteel met een grote uitbraak te maken heeft.

Verscheidene mensen die om medische redenen uit het basiskamp van Everest Base Camp aan Nepalese zijde waren geëvacueerd, waren besmet met het coronavirus, meldt AFP.

(lb)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20