China lanceert vaccinpas voor binnenlandse reizigers

China heeft een vaccinatiepaspoort voor binnenlandse reizigers gelanceerd. Dat meldt het Chinese staatspersbureau Xinhua. 

Het digitaal certificaat, het zogeheten ‘Internationale Gezondheidscertificaat’, toont de vaccinatiestatus en de testresultaten van de gebruiker. Chinese burgers kunnen er via een programma op het socialemediaplatform WeChat sinds maandag gebruik van maken. 

Volgens een woordvoerder van het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken wordt het vaccinatiepaspoort ingevoerd ‘om het wereldwijde economische herstel te helpen bevorderen en reizen over de grenzen heen te vergemakkelijken’. 

Momenteel is het internationale gezondheidscertificaat alleen nog maar beschikbaar voor Chinese burgers en is het nog niet verplicht. Daarnaast is er ook een papieren versie van het paspoort en zou het bovendien het eerste vaccinatiepaspoort ter wereld zijn. 

QR-codes

Het Chinese paspoort omvat een gecodeerde QR-code waarmee elk land de gezondheidsinformatie van een reiziger kan lezen, meldt Xinhua. In China zijn dergelijke QR-codes in bepaalde apps al vereist om gebruik te kunnen maken van binnenlandse vervoermiddelen of om toegang te krijgen tot veel openbare ruimtes in het land. 

De apps houden de locatie van de gebruiker bij en tonen een groene code als de persoon in kwestie in goede gezondheid is en niet in nauw contact is geweest met een bevestigd Covid-19-geval of geen besmette regio heeft bezocht. 

Europese vaccinpas

Begin deze maand raakte bekend dat de Europese Commissie deze maand nog een wetgevend voorstel doet voor de invoering van een digitaal vaccinatiepaspoort voor de zomer. Met de zogeheten ‘Digital Green Pass’ zou het mogelijk zijn voor mensen die gevaccineerd zijn, al besmet geweest zijn geweest of recent negatief getest hebben om zonder beperkingen te reizen in Europa.

Lees: Europees vaccinpas op komst: dit zijn de details

‘Het moet dienen als bewijs dat een persoon gevaccineerd is of het resultaat vermelden van tests voor wie nog geen vaccin gekregen heeft. Het kan ook informatie bevatten over het herstel van Covid-19 en zal databescherming, veiligheid en privacy respecteren’, maakte Commissievoorzitter Ursula von der Leyen bekend op Twitter.

Ons land is echter geen voorstander. ‘Voor België kan er geen sprake van zijn om vaccinatie te koppelen aan vrijheid van verkeer in Europa. Respect voor het principe van non-discriminatie is fundamenteler dan ooit omdat vaccinatie niet verplicht is en de toegang tot vaccinatie nog niet veralgemeend is’, tweette minister van Buitenlandse Zaken Sophie Wilmès.

Lees ook: 

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20