Test met vaccinpaspoorten op vluchten van Nieuw-Zeeland naar Australië

Nieuw-Zeeland gaat een digitaal vaccinatiepaspoort testen in april. Het proefproject zal enkel lopen op vluchten van Auckland naar Sydney.

In Australië trekt de vaccinatiecampagne aan en nu kijkt het continent naar internationale reizen. Belangrijk om weten is dan of de reizigers gevaccineerd zijn. Verschillende techbedrijven zijn al op de kar van het vaccinatiepaspoort gesprongen.

Daar is wel een gesloten en beveiligde omgeving voor nodig. Luchtvaartmaatschappijen moeten toegang hebben tot de gegevens, maar zonder dat er lekken kunnen ontstaan. Uw vaccinatiestatus hoort namelijk privé te zijn.

Daar is een app voor

Een app die daarvoor kan dienen is Travel Pass. Die werd ontwikkeld door de IATA, de internationale luchtvaartsectorfederatie. In april loopt er een proefproject met Travel Pass op vluchten tussen Nieuw-Zeeland en Australië door luchtvaartmaatschappij Air New Zealand.

‘We willen met deze app de gezondheidschecks stroomlijnen, zodat we klanten kunnen laten weten wat ze moeten doen om een volgende internationale reis te maken’, klinkt het bij IATA.

Ook bij Qantas loopt er een vergelijkbaar project.

Geen centrale database

‘De Australische overheid staat achter systemen om ervoor te zorgen dat de Australische gemeenschap veilig is door het efficiënt verzamelen en verifiëren van reizigersdata, terwijl ze zich ook goed aan de privacyvoorwaarden houden’, laat de overheid optekenen. Er zal geen centrale database gebruikt worden voor de app van Nieuw-Zeeland.

Een vergelijkbare app, Health Pass van Clear heeft in de Verenigde Staten al ingang gevonden.

Bij ons is het nog onzeker of zo een Covid-paspoort zelfs van de grond zou kunnen komen. TUI weigerde alvast om er uitspraken te doen, maar in de noordse landen werkt men aan een oplossing.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20