Zweden en Denemarken werken aan vaccinatiepaspoort

De noordelijke landen hopen daarmee de toegang tot massa-evenementen en toerisme te kunnen versoepelen.

Zweden werkt aan digitale certificaten die moeten aantonen dat u gevaccineerd bent. Zo wil het land reizen makkelijker mogelijk maken. De Deense overheid kondigde eerder al gelijkaardige stappen aan.

Volgens de twee noordelijke landen zullen de coronavaccincertificaten ervoor zorgen dat burgers naar het buitenland kunnen reizen. Maar de overheden suggereren ook dat er ook opties zijn voor organisatoren van sportevenementen of evenementen in de cultuursector.

‘Met een digitaal vaccinatiecertificaat zal het makkelijk en snel te bewijzen zijn of u volledig gevaccineerd bent’, zei de Zweedse minister voor Digitale Ontwikkeling, Anders Ygeman, in een persbericht.

De Zweedse overheid wil de infrastructuur voor het vaccinatiepaspoort in juni klaar hebben.

Denemarken?

Denemarken start met een online registratielijst die dan door de autoriteiten kan ingekeken worden om iemand zijn vaccinatiestatus te verifiëren. Daarvan hoopt het dat het in februari op poten staat, al komt er ook een technische oplossing.

Of zo een coronapaspoort voor de Deense overheid ook voldoende zal zijn, of net noodzakelijk, om te reizen, wordt nog bekeken. Maar het zal onderdeel uitmaken van de Deense heropeningsstrategie.

Beide landen zeiden ook dat ze inspanningen doen om de nationale certificaten compatibel te maken met die op internationaal niveau. Ook de Wereldgezondheidsorganisatie WHO en de EU hadden het namelijk al over coronapaspoorten.

En in Europa?

De WHO oordeelde in januari wel nog dat digitale vaccinatiecertificaten geen verplichting mogen zijn om te reizen. Sommige mensen mogen om medische redenen bijvoorbeeld geen vaccinatie krijgen.

In de EU is er geen legaal kader om mensen toegang te weigeren op basis van een coronapaspoort, benadrukt de voorzitster van de Europese Commissie Ursula von der Leyen in januari. ‘Dat is een legale en politieke discussie die we op het Europese niveau moeten voeren’, aldus de voorzitter.

Lees ook

Meer