Digitaal ‘coronapaspoort’ voor vliegpassagiers op komst


De luchtvaartsector komt met een eigen digitaal ‘coronapaspoort’, de IATA Travel Pass, waarmee reizigers snel kunnen aantonen dat ze gevaccineerd zijn of testen voor het coronavirus hebben ondergaan die in sommige landen verplicht zijn.

Daarmee wil de luchtvaartkoepel IATA het internationale reizen weer op gang trekken. De app moet begin volgend jaar beschikbaar zijn.

In het digitale paspoort zal informatie over de geldende reisvoorwaarden, zoals verplichte tests of vaccinaties, beschikbaar komen voor reizigers, maar moet ook snel te zien zijn of de passagiers aan die eisen voldoen. Daarvoor moeten overheden, laboratoria, luchtvaartmaatschappijen en reizigers informatie kunnen aanleveren die dan in die app gekoppeld worden. IATA maakt gebruik van software die het eerder al ontwikkelde om te kijken of reizigers de juiste visa hebben.

Volgens de sectorvereniging slaat de app geen gegevens op en maakt die gebruik van blockchaintechnologie. iPhone-gebruikers kunnen in het eerste kwartaal van volgend jaar de app gaan gebruiken, verwacht de IATA. Reizigers met een Android-telefoon moeten tot het tweede kwartaal wachten. De komende weken test de IATA het coronapaspoort samen met luchtvaartconcern IAG, het moederbedrijf van onder meer British Airways, Iberia, Vueling en Aer Lingus.

Het ecosysteem van de IATA Travel Pass

Twee sleutels

‘Vandaag de dag zitten de grenzen dubbel op slot. Massaal testen is de eerste sleutel om internationaal reizen weer mogelijk te maken zonder quarantaine’, zegt de luchtvaartkoepel. ‘De tweede sleutel is een wereldwijde infrastructuur waar op een veilige manier testgegevens kunnen beheerd, gedeeld en gecontroleerd worden, in lijn met de identiteitscontroles aan de grens.’

Voor dat laatste aspect dient dus het coronapaspoort dat het vertrouwen van overheden en particulieren in internationaal reizen zou moeten herstellen, zonder de verplichte quarantaine, klinkt het.

Willie Walsh

IATA krijgt ook een nieuwe voorzitter. Willie Walsh, de legendarische voormalige topman van IAG, neemt in het voorjaar het roer over van Alexandre de Juniac (ex-Air France KLM). Daarmee komt een zwaargewicht aan het roer van de luchtvaartsector, die zijn zwaarste crisis ooit kent.

Lees ook: Vliegen na corona: geen vaccin, geen vlucht

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20