Vliegen na corona: ‘Geen vaccin, geen vlucht’

De wereldwijde luchtvaart maakt zich op voor de grote doorstart eenmaal de wereld de coronapandemie (grotendeels) achter zich laat. De Australische luchtvaartmaatschappij Qantas gaat daarbij heel ver. Zodra het vaccin er is, moet je als passagier een bewijs kunnen voorleggen dat je gevaccineerd bent.

Dat verklaarde CEO Alan Joyce in een interview met het Australische actualiteitsprogramma ‘A Current Affair’. Hij trekt zo de lijn door van eerdere verklaringen over het belang van vaccinatie voor een herstart van het wereldwijde vliegverkeer.

Joyce maakt zich sterk dat tegenstanders van het vaccin snel zullen merken dat ze dan ook niet bij andere luchtvaartmaatschappijen moeten gaan aankloppen. ‘Ik denk dat dit een algemeen ding zal zijn, als ik spreek met collega’s van andere maatschappijen in de wereld,’ zegt hij.

‘Aangeraden, maar niet verplicht’

De grote vraag is of een dergelijke verplichting de wettelijke toets zal doorstaan. Naarmate een aantal vaccins dicht bij een goedkeuring en formele lancering staan, geven overheden inzicht in hoe ze hun vaccincampagne zullen opzetten.

Het ordewoord daarbij lijkt over het algemeen ‘aangeraden, maar niet verplicht’. Ook de Australische regering worstelt met het thema. Premier Scott Morrison stelde aanvankelijk dat hij vaccinatie ‘zo verplicht als mogelijk’ wilde maken, met enkel uitzonderingen op medische basis. Later nuanceerde hij dat statement aanzienlijk. ‘Het zal niet verplicht zijn om het vaccin te krijgen’, zei hij in een interview met een radiostation in Sydney. ‘Ik bedoel, we kunnen niemand tegen de grond werken en hem dan inspuiten.’

Lees ook: Vaccinaties? Bulk komt pas in lente en zomer

Radio Highlights
Meer
Luister live
Markten
My following
Markten
BEL20