Waarom zijn rode cijfers op China’s beurs positief en bij ons negatief?

Op de beurs van Shanghai zijn het rode cijfers die effectenmakelaars willen zien verschijnen op hun scherm, niet groene. De kleur rood wordt op de Chinese beurs gebruikt voor stijgende aandelen, terwijl groen een daling aanduidt. Exact het omgekeerde als bij ons, dus. Waarom is dat zo?

Het verschil in kleurcodes op de beurs heeft op het eerste gezicht alles te maken met het culturele aanvoelen van de kleuren.

In China, Taiwan en Japan wordt rood eerder ervaren als een positieve kleur, die door de meeste Chinezen zelfs wordt geassocieerd met geluk en een leven vol welvaart. Daarom trouwt de meerderheid van bruiden in China ook nog steeds in rode bruidsjurk. Tijdens het Lentefeest wordt er geld verdeeld in rode enveloppen en worden er vrolijke boodschappen in het rood geschreven.

Groen en zwart zijn eerder negatieve kleuren die geassocieerd worden met onheil en ziekte. Op het schiereiland Korea is rood ook een kleur die iets positief aanduidt, maar daar is de functiekleur voor negatieve zaken wel blauw.

Yin en yang

Het technische gebruik van de kleuren op de beurs heeft echter een meer mystieke achtergrond. De Chinese filosofische begrippen ‘yin’ en ‘yang’ uit de Taoïstische leer zouden een mogelijke verklaring voor het verschillende gebruik van kleuren kunnen bieden. Yin en yang zijn, kort genomen, voorstellingen van de twee tegenstrijdige principes die alle krachten in het leven en het universum doordringen.

Screenshot van Quora, CC0.

In Japan zouden trends sinds oudsher door geleerden worden bekeken vanuit dit filosofisch concept. Yang (de witte kant) zou groei voorstellen en daarom wordt de ‘bullish candlestick’, ofwel een sterk stijgend aandeel, op een Japanse ‘candlestick’-grafiek aangeduid met een witte yang-lijn. De kleur van die ‘candlestick’ veranderde over de tijd heen van het wit naar het rood, vanwege de eerder aangehaalde culturele associaties.

Voorbeeld van een ‘candlestick’-grafiek. Screenshot van Quora (CC0).

De ‘candlestick’ in zo’n grafiek die een beweging van een berenmarkt aanduidt, ofwel een markt waar aandelen langdurig aan het dalen zijn en waar er pessimisme heerst, heet een yin-lijn.

De kleur waarmee een yin-lijn wordt opgetekend is traditioneel zwart. Toen de Chinezen de ‘candlestick’-grafieken overnamen van de Japanners verschoof het gebruik van de kleur zwart naar het groen. Opnieuw vermoedelijk vanwege het culturele aanvoelen van de kleur groen als tegenovergestelde van rood.

In het westen wordt groen traditioneel gezien als de kleur van de natuur, wat voor ons associaties met nieuw leven en groei oproept. Rood is bij ons ook een bijzonder vitale kleur die opwellende passie kan voorstellen, maar ook gevaar en stress. Denk bijvoorbeeld maar aan onze verkeersborden.

Lees ook: 25 verbluffende feiten over China

Meer