Goedkoop trouwen is geen illusie: het kan echt! Desondanks geven een heleboel koppels juist dit als reden wanneer hen wordt gevraagd waarom ze nog niet in het huwelijksbootje zijn gestapt. Er dient immers eerst nog even gespaard te worden, omdat trouwen nu eenmaal niet voor niets is en behoorlijk wat kosten met zich mee zal brengen. Op het moment dat je je eveneens zorgen maakt over het budget dat jullie kunnen gebruiken om je trouwfeest te organiseren, dan hebben we hieronder een honderdtal tips en adviezen voor je op een rijtje gezet waar je een heleboel geld mee kunt besparen. Je kunt je zorgen dus direct opzij zetten zonder te hoeven vrezen voor een minder fantastische bruiloft vanwege een gebrek aan financiële middelen. Een goedkoop trouwfeest moet je bovenal niet verwarren met een sjofele gebeurtenis want hoeft absoluut niet het geval te zijn als je op de kosten ervan wilt besparen.
1. Maak een goede begroting van alle kosten voor je droombruiloft
Om te beginnen moet je te weten komen hoeveel geld je exact kwijt zult zijn voor je trouwfeest. De enige verplichte kosten die je voor een huwelijk dient te maken, zullen betaald dienen te worden aan de gemeente, bijvoorbeeld voor bepaalde officiële documenten als de uittreksels uit het geboorteregister, de leges om in ondertrouw te kunnen gaan en de kosten voor het trouwboekje. De prijzen kunnen echter van gemeente tot gemeente sterk uiteenlopen. Op de rest van de kosten van je trouwfeest kun je gelukkig veel besparen. Door een goede begroting te maken, kun je gemakkelijk zien:
- wat je trouwfeest uiteindelijk gaat kosten,
- op welke posten je kunt besparen.
- wat je al hebt uitgegeven,
- hoeveel geld er nog over is.
2. Prioriteiten stellen is cruciaal
Er zullen altijd enkele punten zijn waar jullie tijdens je trouwfeest niet op willen besparen. Zodra deze helemaal duidelijk zijn, kun je voor deze prioriteiten meer geld reserveren en op minder belangrijke zaken juist te besparen. Wanneer het vervoer bijvoorbeeld minder van belang is, dan kun je wellicht op een goedkopere manier naar de trouwlocatie reizen. Door prioriteiten te stellen, weet je niet alleen waar extra geld naartoe moet, maar ook waar je minder aan wilt besteden.
3. Houd het trouwfeest intiem
Door een minder grote groep mensen uit te nodigen kun je de kosten behoorlijk drukken. Je hoeft dan immers minder te betalen voor alle hapjes en drankjes, maar ook voor een eventueel diner. Een trouwfeest met honderden genodigden hoeft bovendien echt niet leuker te zijn dan een intiem samenzijn. Vaak ben je immers niet eens in staat om met iedereen te praten als er veel gasten op je trouwfeest komen. Door kritisch te werk te gaan bij het opstellen van de gastenlijst, en je gasten dus met zorg te selecteren, zal er een select gezelschap overblijven dat bestaat uit mensen die jull8ie dierbaar zijn. Wanneer je toch liever gaat voor een groots trouwfeest met honderden gasten, dan dien je hen alleen uit te nodigen voor een geweldig feest en de zogenaamde standaardbruiloft uit je hoofd te zetten.
4. Bespaar op de uitnodigingen
Door minder mensen uit te nodigen voor je trouwfeest hoef je uiteraard ook minder kosten te maken voor de uitnodigingen. Maar ook door deze (gedeeltelijk) zelf te maken, kun je de kosten aardig naar beneden bijstellen. Door zelf aan de slag te gaan, heb je immers niet langer te maken met de hoge tarieven van een drukkerij en kun je bovendien een unieke en persoonlijke kaart maken.
5. Vervang papieren uitnodigingen door digitale exemplaren
Een e-mail versturen kost in feite niets en is dan ook de ultieme manier om op de kosten van de huwelijksuitnodigingen te kunnen besparen. Bovendien kun je de e-mail van een persoonlijke touch voorzien door bijvoorbeeld een leuke foto, of zelfs een videoboodschap, erin te verwerken.
6. Bespaar op de trouwlocatie
De trouw- en feestlocatie zullen een ware aanslag betekenen voor het huwelijksbudget. Door echter creatief om te gaan met deze locatie kun je echter wel een heleboel geld in je zak houden, bijvoorbeeld door dicht bij huis te blijven en het feest thuis te geven. Verder kun je in plaats van een duur diner kiezen voor een gezellige barbecue.
7. Vergelijken van de prijzen van meerdere locaties
Indien je toch liever niet thuis je gasten wilt ontvangen, dan kun je de prijzen van meerdere locaties met elkaar vergelijken. Al snel zul je merken dat je voor hetzelfde geld soms op een andere plaats veel meer kunt krijgen dan je aanvankelijk had gedacht.
8. Vertel pas achteraf dat het om een trouwfeest gaat
Zodra er aan een feest het label trouwfeest wordt gehangen, zullen veel locatiebeheerders hun prijzen fors op kunnen voeren. Het is dus verstandig om pas na het onder tekenen van de overeenkomst te vertellen dat je dit feest wilt geven ter ere van je trouwdag. Soms kan dit wel een paar honderd euro besparen.
9. Neem je eigen drank mee
Doorgaans worden de kosten voor een trouwlocatie bepaald door de drank die er wordt geschonken. Om hierop te kunnen besparen doe je er dan ook verstandig aan om een locatie te kiezen waar je zelf je drank mee mag nemen. Bier, wijn en sterke drank kun je immers veel goedkoper inslaan dan wanneer je deze ter plaatse af zou nemen.
10. Kies een minder populaire trouwdag
Voor een heleboel koppels is de zaterdag, of een bepaalde feestdag, het uitgelezen moment om in het huwelijk te treden. Deze dagen zullen echter altijd extra kosten met zich meebrengen, bijvoorbeeld omdat de ambtenaar van de burgerlijke stand speciaal voor jullie op moet komen draven. Door echter op een dinsdag of donderdag te trouwen zul je meestal niets extra’s hoeven te betalen voor zijn, of haar diensten.
11. Trouw buiten het reguliere trouwseizoen
De meeste stellen willen hun trouwfeest organiseren als het mooi en warm weer. Maar juist in dit deel van het jaar zullen de beheerders van trouwlocaties hun prijzen fors opvoeren. Dit geldt overigens ook voor allerlei andere bedrijven die inkomsten genereren door het verlenen van diensten aan bruidsparen, zoals fotografen en autoverhuurders. Een winterbruiloft zal dan ook vaak veel minder geld uit je zak kloppen.
12. Bespaar op het vervoer
Lopend, fietsend of in een gewone auto naar de trouwlocatie reizen is doorgaans een stuk goedkoper dan het huren van bijvoorbeeld een koets of een oldtimer. Dit is niet alleen erg originele vaak zelfs romantisch, maar uiteraard ook een prima manier om je budget te ontzien.
13. Thuis je trouwfeest organiseren
Als jullie een grote tuin hebben, dan kun je hier eveneens een spetterend tuinfeest geven. Dit is een goede manier om de uitgaven binnen de perken te houden. Natuurlijk zul je wel met bepaalde zaken rekening dienen te houden, zoals:
- de aanwezigheid van voldoende sanitaire faciliteiten voor alle genodigden,
- voldoende parkeergelegenheid in de buurt,
- voldoende meubilair,
- voldoende servies en bestek.
Wanneer je veel geld uit moet geven om zaken te gaan huren, is het wellicht verstandiger om een locatie elders te gaan huren.
14. Trouwfeest in een park
Indien je geen tuin tot je beschikking hebt, maar je wel een goedkope trouwlocatie kunt gebruiken, is er wellicht een fraai park in de buurt. Je moet dan wel de regels die de gemeente hieraan stelt strikt naleven en vooraf goed kennen. Van tevoren informeren wat de mogelijkheden zijn binnen de gemeente waar je je trouwfeest wilt organiseren is dan ook geen overbodige luxe.
15. Trouwfeest op zijn Amerikaans
Een andere grote kostenpost is doorgaans het diner, maar ook daar kun je flink op besparen door bijvoorbeeld een ‘American Party’ te organiseren. Dit betekent dat elke genodigde iets te eten en te drinken meeneemt als huwelijkscadeau. Vervolgens worden alle gerechten op één grote tafel uitgestald en kan het feest beginnen.
16. Een barbecue in plaats van een diner
Wanneer je liever niet aan je gasten vraagt om iets te eten mee te nemen, dan kun je altijd nog een barbecue organiseren in plaats van een diner. Dit zal niet alleen de kosten drukken, maar is vaak ook erg gezellig en ongedwongen.
17. Bereid het diner zelf
Indien je je bruiloftsgasten toch wat bijzonders voor wilt zetten, dan kun je zelf de keuken in duiken. Eventueel vraag je wat keukenprinsen of –prinsessen uit je familie- of vriendenkring om je hierbij te helpen. Zelf koken kost namelijk minder geld, maar kan eveneens heel speciaal zijn. Met wat lekkere recepten kom je immers al heel ver (zelfs als je geen topkok bent).
18. Maak zelf de decoratie voor je trouwfeest
Door zelf de decoratie voor je trouwfeest in elkaar te knutselen kun je een heleboel geld besparen. Het enige waar je wat meer in moet investeren is tijd, maar met wat hulp van familie of vrienden moet ook dat geen probleem zijn.
19. Maak je eigen bruidsboeket
Door zelf je bruidsboeket samen te stellen, uiteraard na wat oefening vooraf, kun je niet alleen het boeket geheel naar je eigen wens opbouwen, maar ook veel geld besparen. Wanneer je bovendien kiest voor bloemen van het seizoen, dan kun je de kosten nog verder drukken.
20. Vervang de bloemstukken door andere decoraties
Een trouwlocatie ziet er in de regel erg feestelijk uit, bijvoorbeeld doordat er bloemstukken zijn neergezet. Om geen dure bloemstukken te hoeven gebruiken, kun je zelf voor leuke decoraties zorgen, bijvoorbeeld door wat mooie planten, romantische kaarsen of feestelijke lantaarns neer te zetten. Zo zullen er vast en zeker aardig wat euro in je zak blijven zitten.
21. Maak het trouwfeest minder standaard
Als je voor een standaard bruiloft kiest, dan betekent dit doorgaans op de grote dag vroeg opstaan, je heleboel optutten, foto’s maken, met de stoet naar het stadhuis, de trouwceremonie afwerken, samen met je gasten eten, de receptie en ten slotte het trouwfeest. Gelukkig is er niemand die je zal verplichten om jullie trouwdag op deze manier vorm te geven. Wanneer je af durft te wijken en bijvoorbeeld afstapt van de strakke dagindeling, dan hoeft je trouwfeest zelfs niet heel de dag te duren. Je kunt immers de genodigden ook pas in de avond ontvangen voor enkel het feest en zo flink besparen op de kosten van je trouwerij.
22. Bespaar op bruidskleding
Bruidsjurken kunnen een flink deel van het budget opslokken, maar gelukkig kun je ook een basic trouwjurk kopen en deze zelf oppimpen. Daarnaast kun je ook gewoon kijken of je geen leuke kleren in je kast hebt hangen om te dragen op je trouwfeest. Vaak vind je dan bijvoorbeeld een paar schoenen dat je prima kunt dragen onder je bruidskleding. Dit bespaart niet alleen behoorlijk wat geld, maar vaak ook pijnlijke voeten en zelfs blaren.
23. Verzorg zelf je make up
Een visagist inhuren om op je trouwfeest je make up te doen, kost over het algemeen flink wat geld. Als je echter op dit punt wilt besparen, kun je je make up eveneens zelf verzorgen. Online zijn er immers talloze video’s beschikbaar waar duidelijk in uit wordt gelegd hoe je bepaalde bruidsmake up aan dient te brengen. Het enige wat je moet doen is op tijd hiermee gaan oefenen voor een mooi resultaat.
24. Verzorg zelf je kapsel
Ook het inhuren van een kapper of kapster brengt vaak veel kosten met zich mee. Maar ook hier geldt weer dat je veel geld kunt besparen door deze klus zelf te klaren, eventueel geholpen door een online video en/of een goede vriendin.
25. Ga op koopjesjacht
Vrouwen staan erom bekend dat ze graag shoppen. Van dit gegeven kun je dan ook prima gebruikmaken als je wilt besparen op de kosten voor je trouwfeest. Je kunt namelijk op koopjes jacht gaan, bijvoorbeeld tijdens een uitverkoop of in een outlet winkel.
26. Kies voor gebruikte spullen
Vrijwel alles wat je nodig hebt op je trouwfeest kun je tweedehands wel ergens vinden, dus snuffel eens rond op vlooienmarkten of het internet naar interessante koopjes. Alleen al door een gebruikte trouwjurk te kopen kun je al snel honderden euro’s besparen. Ook tweedehands decoraties zijn online volop te vinden.
27. Oude ringen kunnen prima
In plaats van nieuwe trouwringen aan te schaffen, kun je ook op zoek gaan naar oude ringen binnen je familie die je voor dit doel kunt gebruiken. Deze ringen zullen dan vaak een extra betekenis voor jullie krijgen, bijvoorbeeld omdat je grootouders deze hebben gedragen tijdens hun huwelijksceremonie. Op deze manier bespaar je al snel een paar honderd euro.
28. Gratis trouwen
Het woord gratis klinkt altijd als muziek in de oren van koppels die willen besparen op de kosten van hun trouwfeest. Veel gemeenten bieden gelukkig trouwmomenten aan waarvoor je niets extra’s hoeft te betalen. Vaak kun je de trouwdag dan niet zelf kiezen en is het een minder populaire dag van de week. Ook hoef je geen uitgebreide, persoonlijke trouwceremonie te verwachten, maar het geld dat je zo bespaart, kun je weer gebruiken voor een ander onderdeel van je trouwfeest.
29. Bespaar op de muziek
Een feest zonder muziek is bijna ondenkbaar, maar dit wil niet zeggen dat je hier enorme bedragen voor moet betalen. Je kunt immers ook zelf muziek uitkiezen en afspelen. Vaak zijn er op feestlocaties immers geluidsinstallaties aanwezig waar je gebruik van kunt maken. Je kunt een familielid of vriend vragen om een oogje in het zeil te houden en eventueel nieuwe muziek op te starten.
30. Laat gasten betalen voor de muziek
Wanneer je geen wensen hebt ten aanzien van huwelijkscadeaus kun je je gasten vragen om een bijdrage te leveren aan de kosten voor een band of DJ. Je kunt dit bijvoorbeeld doen door elke gast een storting te laten doen op een speciale rekening. Zo zal je budget een stuk minder worden belast door de muziekkosten, maar heeft de sfeer daar zeker niet onder te lijden.
31. Huur beginnende muzikanten in
Muzikanten die aan het begin van hun loopbaan staan, en bijvoorbeeld in het laatste jaar van een muziekacademie zitten of net zijn afgestudeerd, vragen vaak veel minder voor een optreden dan een doorgewinterd artiest of band. Dit kan de kosten voor de muziek op je trouwfeest een stuk naar beneden bijstellen.
32. Laat familie of vrienden de muziek verzorgen
Wanneer je een paar familieleden of vrienden hebt die een muziekinstrument kunnen bespelen, of kunnen zingen, dan kunnen zij voor de muzikale opluistering van (een deel van) je trouwfeest zorgen. Vaak vinden zij dit een eer en hoef je dus geen hoge vergoedingen aan hen te betalen.
33. Een DJ in plaats van een live band
Een DJ kan doorgaans tegen veel gunstiger tarieven je trouwfeest opluisteren met muziek, dan wanneer je een live band in zou huren. Bovendien kun je een minder bekende DJ vragen om de muziek op je feest te verzorgen en zo extra ervaring op te doen en naamsbekendheid te verwerven. Er is dan absoluut sprake van een win win situatie.
34. Bespaar op de grootte van de bruidstaart
Een kleinere bruidstaart kiezen is wellicht de meest voor de handliggende manier om op deze kostenpost te kunnen besparen. Dut betekent dus dat er wel een bruidstaart wordt gemaakt, maar dat de genodigden een minder groot stuk ervan zullen krijgen.
35. Vervang de bruidstaart voor ander gebak
Een dure bruidstaart kun je ook vervangen door een aantal verschillende “gewone” taarten. Maar ook door losse gebakjes (zeker als de groep genodigden beperkt is). Reguliere gebaksoorten zijn doorgaans namelijk veel goedkoper.
36. Een bruidstaart van cupcakes
Door cupcakes (eventueel in verschillende smaken) op verschillende plateaus neer te zetten, kun je dit laten lijken op een bruidstaart. Niet alleen ziet dit er erg feestelijk uit, maar ook is het veel gemakkelijker om iedereen zijn deel te serveren. Uiteraard zal de prijs voor een cupcakebruidstaart een stuk lager liggen dan voor een regulier exemplaar.
37. Bak zelf je bruidstaart
Wanneer je van bakken houdt, of iemand in je omgeving kent die daar zijn hand niet voor omdraait, dan kun je fors besparen op deze kostenpost. Indien je nog wat onzeker bent over je bakkunsten, dan doe je er uiteraard verstandig aan om eerst één of meerdere proeftaarten te maken.
38. Maak zelf de huwelijksbedankjes
Als dank voor hun steun en toewijding wil je de gasten na je trouwfeest graag een bedankje mee naar huis geven. Door deze bedankjes zelf te maken, kun je niet alleen een persoonlijke touch aan het presentje geven, maar ook de kosten beter in de hand houden. Je zou bijvoorbeeld elke gast een klein Valentijnsbeertje mee kunnen geven, dat je kort na deze feestdag met korting hebt ingeslagen.
39. Kies voor een trouwlunch in plaats van een diner
Wanneer de huwelijksceremonie in de ochtend wordt voltrokken dan is het een uitstekend idee om met je gasten te gaan lunchen, in plaats van hen uit te nodigen voor een diner. Een lunch brengt namelijk een stuk minder kosten per persoon met zich mee dan een diner.
40. Kies voor een trouwbuffet in plaats van een diner
Door te kiezen voor een buffet in plaats van een diner zul je de prijs per genodigde ook aanzienlijk naar beneden bij kunnen stellen. Bovendien kun je een buffet meestal ook volledig naar wens samenstellen.
41. Maak gebruik van aanwezige versieringen
Als trouwt in de periode voor belangrijke feestdagen, zoals Kerstmis en Pasen, dan zijn vaak de trouw- en feestlocaties al in dit thema versierd. Op die manier kun je het geld voor decoraties dan ook mooi in eigen zak houden.
42. Laat bruidsmeisjes en –jonkers hun eigen kleiding dragen
Zodra je de kosten van de kleding voor eventuele bruidsmeisjes en –jonkers niet hoeft te betalen, dan scheelt dit enorm veel geld. Je kunt hen bijvoorbeeld vragen om op je trouwfeest te verschijnen in kleding uit hun eigen garderobe in een bepaalde kleur en/of stijl.
43. Koop de drankjes af
In bepaalde gevallen kun je vooraf een overeenkomst sluiten met de beheerder van de feestlocatie met betrekking tot de totale kosten van de drankjes die worden geschonken. Wanneer er dan op het feest mee wordt gedronken, dan zullen de kosten dus voor rekening komen voor de beheerder. Dit kan in bepaald gevallen erg gunstig zijn, helaas echter niet altijd.
44. Huur een kostuum
Veel mannen dromen ervan om hun jawoord te geven in een smoking. De prijzen van deze kostuums zijn echter vrij hoog waardoor huren doorgaans een betere optie is. Dit zal zeker het geval zijn als je samen, met bijvoorbeeld je bruidsjonkers en getuige, dit in één keer regelt. Je ontvangt dan meestal een bepaalde korting op de totaalprijs.
45. Houd het simpel
Hoe meer toeters en bellen je wilt op je trouwfeest, hoe meer kosten er komen kijken. Om te besparen dien je het dan ook eenvoudig te houden en van allerlei minder belangrijke zaken af te zien, zoals misschien de huwelijksduiven of de bloemen die op je pad worden uitgestrooid.
46. Tijd is geld
Door alles voor je trouwfeest op tijd te regelen, kun je vaak aardig wat geld in je zak houden. De meeste bedrijven zullen een lager tarief in rekening brengen als je ruimschoots voor de grote dag je reservering doet.
47. Vervang de bruidsduiven door ballonnen
Het uit laten vliegen van een koppeltje witte bruidsdruiven is vaak behoorlijk duur. Je kunt echter deze duiven prima vervangen door twee witte helium (hartjes)ballonnen. Wanneer je budget daar nog ruimte voor heeft kunnen ook alle gasten een dergelijke ballon loslaten zodra jullie naar buiten lopen.
48. Vraag familie en vrienden om hulp.
Waarschijnlijk zijn er een heleboel familieleden en vrienden die jullie met plezier willen helpen waar dit maar kan. Dit kan je werkelijk een heleboel geld schelen, terwijl je de ander de eer gunt om zijn, of haar, creativiteit volledig de vrije loop te laten.
49. Schakel particulieren in
Door particulieren in te zetten, in plaats van bedrijven, voor de klussen die je zelf niet wilt, of kunt, klaren bespaar je doorgaans veel geld. Je kunt bijvoorbeeld aan een thuisbakker vragen om je bruidstaart te verzorgen, of een bekende vragen om zijn auto, en eventueel zijn eigen stuurmanskunsten, beschikbaar te stellen als bruidsvervoermiddel.
50. Een minder verre huwelijksreis
In plaats van af te reizen naar een ver oord, om daar vervolgens samen een paar weken alleen maar aan het strand te liggen, kan uiteraard goedkoper. Je kunt immers ook dichterbij huis van je kersverse man of vrouw genieten.
51. Een minder luxe huwelijksreis
Als je op huwelijksreis gaat, wil je meestal alleen maar van je lief genieten en tot rust komen na de chaos van de voorgaande weken. Het maakt daarbij vaak dus niet uit of je je met allerlei luxe omringt, of dat je ergens een poosje samen in een hutje op de hei gaat zitten. Door allerlei luxe componenten uit je huwelijksreis te schrappen, bespaar je dan ook bergen geld.
52. Laat gasten je huwelijksreis betalen
In plaats van een lijst met cadeaus kun je ook een lijst met onderdelen van je huwelijksreis maken voor gasten die je graag iets willen schenken. Zo wordt je budget een stuk minder belast door deze kostenpost en kun je eveneens genieten van een ontspannen en romantische huwelijksreis.
53. Steek je niet in de schulden
Hoe verleidelijk het ook mag zijn: het maken van schulden voor je trouwfeest is absoluut af te raden. Geld lenen kost immers een heleboel geld achteraf. Bovendien zul je nog lang nadat jullie getrouwd zijn de opgebouwde schuld af moeten betalen.
54. Schakel een beginnend- of amateur fotograaf in
Het trouwfeest op een mooie manier vastleggen, is iets waar de meeste bruidsparen liever niet op besparen. Ze willen immers een leuke herinnering overhouden aan deze grote dag. Door echter een ervaren amateurfotograaf, of een beginnende professional, in te huren kun je de kosten flink naar beneden halen.
55. Laat gasten foto’s maken
Door geen echte fotograaf in te huren, ben je uiteraard nog voordeliger uit. In plaats daarvan kun je bijvoorbeeld op diverse punten op de trouw- en feestlocatie wegwerpcamera’s wegleggen waarmee gasten foto’s kunnen maken. Ook kun je hen vragen om met hun eigen smartphone opnames te maken en deze naar je te mailen. Uit de verzamelde foto’s kun je vervolgens een leuke compilatie samenstellen en deze eventueel afdrukken.
56. Trouw ’s avonds
Door ’s avonds te trouwen bespaar je veel geld op bijvoorbeeld het diner en de receptie. Je kunt dan trouwen in het bijzijn van alle genodigden en direct met het feest verder gaan (eventueel met een buffet zodat hapjes overbodig zijn).
57. Plan de ceremonie en het feest op één locatie
Door jezelf niet te hoeven verplaatsen op je trouwdag kun je geld besparen op het vervoer. Bovendien heb je zo ook meer tijd om een praatje te maken met je gasten tussen allerlei zaken door.
58. Vervang champagne door andere bubbels
Laat de dure champagne achterwege en schenk je gasten andere feestelijke bubbels die waarschijnlijk veel goedkoper ingekocht kunnen worden.
59. Kies eenvoudige hapjes
Soms heb je zo je best gedaan om met bijzondere, en dus vaak ook duurdere, hapjes voor de dag te komen, maar dan vragen gasten je of er ook gewone snackjes te krijgen zijn. Geld besparen op deze post is dus vrij eenvoudig.
60. Serveer de bruidstaart als nagerecht
Wanneer je een diner aan je gasten voor wilt zetten, kun je toch nog besparen. Je kunt immers het nagerecht achterwege laten en het diner afsluiten met een stukje van de bruidstaart. Zo bespaar je al snel een paar euro per gast.
61. Ga voor confectiekleding
Een bruidsjurk, maar ook een maatpak, kost een heleboel geld. Wanneer je op de bruidskleding wilt besparen, kun je dat dan ook prima doen door confectiekleding te kiezen. Je kunt deze kleding eventueel zelf nog wat oppimpen.
62. Gebruik bloemen uit het seizoen
Als je bloemen wilt gebruiken op je trouwfeest: zowel in je boeket als in de decoraties, dan doe je er verstandig aan om bloemen te kiezen die bloeien in de tijd dat je trouwt. Deze bloemen zijn immers veel goedkoper dan je lievelingsbloemen die uit een ver oord is aangevoerd.
63. Kies gerechten van het seizoen
Net zoals de bloemen, kun je eveneens beter voor gerechten kiezen die bij je trouwseizoen horen. De ingrediënten hoeven dan meestal niet uit een ver land aangevoerd te worden zodat de prijs een stuk lager zal liggen.
64. Koop geen specifieke trouwlingerie
In plaats van trouwlingerie kun je naar een gewone ondermodezaak gaan voor bijvoorbeeld een romantisch wit setje. Uiteraard is het altijd van groot belang dat dit setje lekker zit. Je moet het immers heel de dag dragen.
65. Bedankjes voor elk koppel
Wanneer het mogelijk is, kun je één bedankje per koppel uitdelen, in plaats van een presentje voor iedereen afzonderlijk. Zo kun je meestal flink wat euro’s in je zak houden.
66. Vervang suikerbloemen door echte exemplaren
Vaak zijn de suikerbloemen op een taart erg duur vanwege de tijd die het kost om deze te maken. Beter kies je dan ook voor echte exemplaren om je (bruids)taart mee te versieren. Dit ziet er meestal ook erg mooi uit.
67. Kies geen echte trouwlocatie
Een locatie waar van bekend is dat deze vrijwel alleen wordt gebruikt voor huwelijksfeesten zijn in de regel veel duurder dan plaatsen die dit label niet opgeplakt hebben gekregen. Denk bijvoorbeeld aan een leuk restaurant, een sportkantine of een openbare buitenlocatie.
68. Bespaar op je trouwboekje
Bij de meeste gemeenten heb je de keuze uit twee of zelfs meerdere uitvoeringen van het trouwboekje. Om kosten te besparen, kun je de luxere exemplaren beter direct opzij leggen.
69. Eindig het trouwfeest een uur eerder
Het laatste uur van een trouwfeest gaat meestal verloren omdat veel gasten niet tot het einde zullen blijven. Je kunt dus nog wat extra geld besparen door je feest een uur eerder te laten eindigen.
70. Leen een bruidsjurk
Misschien is je moeder getrouwd in een schattige bruidsjurk en mag je deze van haar lenen. Niet alleen heel erg lief, maar zeker ook kostenbesparend.
71. Lenen van een huwelijkskostuum
Ook de aanstaande bruidegom kan binnen zijn familie of vriendenkring misschien een mooi kostuum lenen voor deze grote dag. Dit zal eveneens het budget een stuk minder belasten.
72. Minimaliseer de uitnodigingen
Zo kun je meteen de toon zetten voor de rest van je trouwfeest met mooie, maar eenvoudige, uitnodigingen. Vaak zijn gedrukte uitnodigingen in zwart en wit veel goedkoper dan de gekleurde exemplaren. Bovendien kun je zo meer nadruk leggen op het gebruikte lettertype en de tekst.
73. Minimaliseer de decoraties
Laat extravagante versieringen, zoals bogen die behangen zijn met dure bloemen achterwege. Je dan bovendien een statement maken door in een minimalistische setting de huwelijksceremonie te voltrekken. Iedereen zal dan bovendien oog hebben voor het bruidspaar en niet voor de pompeuze decoraties.
74. Groene decoraties
In plaats van een heleboel kleurrijke, en vaak dure, bloemen, kun je de locatie ook versieren met mooie groene takken, planten en eventueel her en der een mooie bloem.
75. Versier zelf de locatie
Door zelf, eventueel samen met wat familie of vrienden, de versiering van de trouw- en feestlocatie op je te nemen, houd je extra geld in je zak. De beheerder van deze locatie zal je namelijk vaak een korting geven als je dit klusje zelf wilt klaren.
76. Maak gebruik van een weddingplanner
Het klinkt wellicht tegenstrijdig, maar een goede weddingplanner kan in de regel vaak betere deals sluiten en zal op de hoogte zijn van manieren om zaken een stuk voordeliger te houden. Het geld dat je voor een weddingplanner betaalt, kun je doorgaans gemakkelijk terugverdienen door de besparingen.
77. Korting vragen loont vaak
Door altijd te vragen of leveranciers nog wat van de prijs af kunnen halen, kun je soms flink besparen. Niet geschoten is immers altijd mis.
78. Koop een sample bruidsjurk
Ga pas een bruidsjurk uitzoeken als de jaarlijkse uitverkoop van de samples in gang is gezet. Vaak gebeurt dit aan het einde van de zomer omdat er dan in september weer ruimte beschikbaar is voor de nieuwe collectie. Vaak gaat er dan veel van de oorspronkelijke prijs af en dat is mooi meegenomen.
79. Stem de locatie af op het aantal gasten
De trouwlocatie die je afhuurt moet uiteraard voldoende ruimte en faciliteiten bieden voor de gasten die je uit hebt genodigd. Een locatie kiezen die geschikt is voor veel meer mensen zal je echter onnodig veel extra euro’s kosten. Beter kies je voor een locatie die past bij het aantal verwachte bruiloftsgasten.
80. Voorkom verspilling van voedsel
Niet alleen voor het milieu, maar zeker ook voor je eigen portemonnee, is het van groot belang dat er geen voedsel wordt verspild. Het is dus zaak om goed in te (laten) schatten wat je allemaal nodig hebt. Ongeacht of je zelf zorg draagt voor de bereiding of dat je deze uitbesteedt.
81. Maak zelf een trouwreportage
Of je nu foto’s hebt laten maken door een fotograaf, vrienden of de gasten zelf, maakt eigenlijk geen verschil als je van plan bent om zelf een bruidsreportage te maken. Bij steeds meer winkels, zowel fysiek als online, kun je immers voor een leuke prijs zelf aan de slag en een trouwreportage of –album met een persoonlijke touch maken.
82. Regel zelf de vergrotingen of afdrukken van trouwfoto’s
Indien je een fotograaf vraagt om afdrukken of vergrotingen te maken van je trouwfoto’s, dan zul je vaak moeten rekenen op behoorlijk wat kosten. Je hierop echter besparen door deze klus zelf te klaren, bijvoorbeeld door de afdrukken te laten maken bij een (online) fotoservice die steeds meer bedrijven tegen redelijke tarieven aanbieden.
83. Beperk de schenking van alcoholische dranken
Indien je alcoholische drank wilt schenken op je trouwfeest dan kun je hierover prima afspraken maken met de beheerder van de locatie. Je kunt bijvoorbeeld bepalen dat er geen speciale bieren geschonken mogen worden. De wijnkeuze kun je daarnaast beperken tot de huiswijnen, terwijl je mix- en sterke dranken volledig achterwege laat. Zo bespaar je een heleboel geld op deze, vaak enorme, kostenpost.
84. Neem de tijd om te plannen
Door ruim de tijd te nemen om alles te plannen zul je langer kunnen doen over alles wat er bij een bruiloft komt kijken. Je kunt verder ook beter allerlei prijzen vergelijken.
85. Maak gebruik van zoveel mogelijk aanbiedingen
Zeker wanneer je op tijd begint met de planning van je trouwfeest zul je een heleboel aanbiedingen tegenkomen waar je gebruik van kunt maken. Goedkoop trouwen zal zo een stuk eenvoudiger worden.
86. Een bloem in plaats van een bruidsboeket
Bloemen, en dus ook bruidsboeketten, zijn vaak erg duur. In plaats van een bruidsboeket kan de bruid echter ook één mooie bloem in haar handen houden en zo aardig wat van de kosten afsnoepen.
87. Maak een veldboeket
Wanneer je op tijd wat veldbloemen zaait in je eigen tuin, als je tenminste in de zomer wilt trouwen, dan kun je deze gebruiken als bruidsboeket. Een zakje bloemenzaad is immers veel goedkoper dan een duur bruidsboeket dat gemaakt is door een bloemist.
88. Kindervrij trouwfeest
Voor de kinderen die te gast zijn op jullie bruiloft moet je uiteraard ook aardig wat kosten maken. Toch zul je al snel merken dat deze kleine gasten veel onnodige kosten met zich meebrengen, zoals door het niet meer opeten of –drinken van wat hen is voorgezet. Door alleen een trouwfeest te vieren met volwassenen zal deze verspilling, en dus ook de kosten, doorgaans een stuk afnemen.
89. Verkoop na het trouwfeest de bruidsjurk
Vaak kun je nog een deel van de kosten van het trouwfeest terugkrijgen door bijvoorbeeld de bruidsjurk tegen een redelijke prijs te verkopen. Je kunt dit onder andere doen op online veilingwebsites of tijdens een garageverkoop.
90. Pastabuffet in plaats van een huwelijksdiner
Een trouwdiner is vaak erg duur. Daarentegen zijn de kosten voor een pastabuffet meestal goed in de hand te houden. Je kunt op die manier je gasten toch een heerlijke maaltijd voorzetten zonder daar al te diep voor in de buidel te hoeven tasten.
91. Je trouwfeest verzekeren
Een trouwfeest kost doorgaans veel geld en om die reden zou het dan ook zonde zijn als je al dat geld kwijt zou raken doordat je bruiloft plotseling geen doorgang kan vinden. Je trouwfeest verzekeren kan vaak een goede oplossing zijn om achteraf niet met een kater en veel kosten opgezadeld te zitten.
92. Desserttafel in plaats van dure culinaire nagerechten
Een duur culinair hoogstandje als dessert is totaal overbodig als je je bedenkt dat je ook een cupcaketafel kun maken met zelfgebakken cakejes. Naast deze cakejes kun je verschillende decoratietoppings plaatsen zodat de gasten zelf hun cupcake kunnen versieren. In plaats van cupcakes kun je uiteraard ook kiezen voor bakken met ijs. Dit is niet alleen succes verzekerd, maar ook kostenbesparend en dus wel zo lekker.
93. Koop geen make up van een topmerk
Make up van topmerken is vaak veel duurder dan vergelijkbare producten van een huismerk. Door voor de goedkopere varianten te gaan, hoef je bovendien niet per definitie aan kwaliteit in te boeten, maar dat vergeten helaas te veel mensen zodat ze onnodig veel kosten maken voor de bruidsmake up.
94. Laat programmaboekjes achterwege
Programmaboekjes zijn eigenlijk volkomen overbodig omdat de gasten vanzelf zullen zien wat er te gebeuren staat. In de meeste gevallen zullen programmaboekjes bovendien al snel in een prullenbak belanden en heb je de kosten voor niets gemaakt. Je kunt dus beter deze boekjes achterwege, en de euro’s in je zak, laten.
95. Geen dure bedankjes voor getuigen, ouders, bruidsmeisjes en bruidsjonkers
Vaak worden er dure etentjes georganiseerd als bedankje voor de getuigen, bruidsmeisjes, bruidsjonkers en/of ouders. Deze kosten kun je besparen, of in elk geval aanzienlijk verlagen, door zelf een maaltijd te bereiden en deze gasten bij je thuis uit te nodigen.
96. Gebruik je sociale netwerk
Door aan zoveel mogelijk vrienden, familie, collega’s en andere bekenden te vertellen dat je trouwplannen hebt, kun je vaak veel interessante voordelen in de wacht slepen. Vaak kennen mensen wel iemand die je tegen een gereduceerd tarief wil helpen bij een onderdeel van je trouwfeest. Het geld dat je zo kunt besparen, is uiteraard mooi meegenomen.
97. Vlieg met een low cost luchtvaartmaatschappij
Op het moment dat je per vliegtuig naar de bestemming voor je huwelijksreis wilt reizen, dan kun je vaak geld besparen door de tickets bij een zogenaamde low cost luchtvaartmaatschappij te boeken. Meestal zal de reis dan wat minder comfortabel verlopen, maar geld besparen doe je dan wel.
98. Boek een last minute huwelijksreis
Als je zowel van verrassingen als van geld besparen houdt, dan is een last minute huwelijksreis vast iets voor jou. Je boekt dan pas kort voor, of zelf na, je trouwfeest een last minute reis. Op die manier bespaar je niet alleen een heleboel euro’s, maar ook bouw je extra spanning op over de uiteindelijke plaats waar je met je kersverse man of vrouw gaat ontspannen na een enorm chaotische tijd.
99. Laat je niet verleiden tot extra kosten
Soms kunnen bepaalde familieleden, en soms zelfs vrienden, je proberen over te halen om extra componenten aan je trouwfeest toe te voegen. Wanneer je deze onderdelen zelf niet ziet zitten, of de kosten ervan niet acceptabel vindt, dan is het zaak om je poot stijf te houden en je niet te laten verleiden of overhalen. Jullie gaan immers trouwen en dus bepalen ook jullie alleen hoe de dag eruit gaat zien en wat deze mag gaan kosten.
100. Trouwen in je eigen regio
Om kosten te besparen doe je er goed om in de buurt te trouwen. Je hoeft dan immers geen onnodige reiskosten, of zelfs de kosten voor een overnachting, te maken.