Trouwdecoratie zelf maken – budget tip!

 

Veel mensen hebben zo hun eigen ideeën en dromen over de omgeving waarin ze graag zoude willen trouwen. De meeste van hen zullen echter de voorkeur geven aan een bruiloft die waarbij de ceremonie zal worden voltrokken in een prachtig versierde omgeving. Het maakt daarbij in de regel niet veel uit of het huwelijk nu wordt voltrokken in een grote, elegante kerk of juist een rustiek klein kapelletje, in een oude tuin of op een parelwit zandstrand. Zeker is echter wel dat de versiering en de decoraties van de locatie waar de huwelijksceremonie wordt voltrokken, echt een blijvende indruk op de aanwezigen achter kan laten. In tegenstelling tot wat veel mensen echter denken, hoeft een mooi gedecoreerde ceremonie het bruidspaar geen rib uit hun lijf te kosten.

Geld besparen op de decoraties tijdens de kerkelijke trouwceremonie

Op het moment dat je moet gaan beslissen op welke manier je de kerk gaat versieren tijdens de huwelijksceremonie, dan kan minder vaak juist net weer meer zijn. Verder kun je nog aardig wat geld besparen door zelf creatief aan de slag te gaan en de decoraties hoofdzakelijk simpel te houden. Hieronder hebben we een aantal bruikbare tips en adviezen voor je op een rijtje gezet die je kunt gebruiken bij het versieren van de kerk tijdens de kerkelijke huwelijksceremonie zonder dat je daar voor een ware aanslag hoeft te plegen op het beschikbare budget.

Maak gebruik van de aanwezige versierselen

Op het moment dat een koppel in het huwelijksbootje wil gaan stappen en een ceremonie wil houden in een kerk, dan kun je uiteraard kijken of er al wat decoraties aanwezig zijn die je zou kunnen gebruiken. In de meeste kerken zijn immers wel kandelaars aanwezig die je op een raffineerde manier toe kunt voegen aan de huwelijksceremonie. Verder zou je er natuurlijk ook voor kunnen kiezen om de kerk helemaal niet van versieringen te voorzien, bijvoorbeeld als je in de weken voor kerstmis of Pasen in het huwelijk treedt. Rond deze feestdagen zullen de meeste kerken namelijk al zijn versierd met bloemen en allerlei groen.

Maak gebruik van kaarsen in plaats van bloemen

Kaarsen zijn een flink stuk goedkoper in aanschaf dan bijvoorbeeld bloemstukken die je speciaal moet laten maken voor de versiering van de huwelijkceremonie in de kerk. Nog een voordeel van het gebruik van kaarsen is dat deze vaak een wat meer romantische sfeer zullen scheppen. Je kunt de kaarsen gebruiken om bijvoorbeeld het altaar te versieren, maar eveneens om het gangpad een extra touch te geven. In dit laatste geval dien je er overigens wel altijd voor te zorgen dat de kaarsen in brandvrije houders staan, of dat ze omsloten worden door bijvoorbeeld een glazen windlicht, op die manier kun je immers brandgevaar voorkomen. Tijdens de kerkelijke huwelijksceremonie kun je zelfs eventuele boeketten door kaarsen kunnen vervangen.

Gebruik een aantal mooie grote planten in pot

Tijdens de voltrekking van het Koninklijke huwelijk van Prins William en Kate Middleton was het gangpad van de schitterende Westminster Abbey aangekleed met grote bomen in pot zodat er de sfeer werd gecreëerd van een typisch Engels tuin. Tijdens je eigen kerkelijke huwelijk kun je voor een soortgelijke aanpak kiezen door bijvoorbeeld een aantal mooie, grote planten in pot neer te zetten. Deze planten hoef je overigens niet allemaal te kopen. Door een beetje rond te vragen zul je al snel een heleboel mooie planten kunnen lenen van vrienden en familie (of zelfs vanuit je eigen woning). Soms is het zelfs mogelijk om bij een bloemist of tuincentrum wat fraaie planten te lenen. Er kan dan echter wel een kleine vergoeding worden gevraagd. Als je een beetje durf hebt zou je zelf kunnen vragen of een dergelijk bedrijf de decoratie van je trouwlocatie zou willen sponsoren. Wellicht dat je deze dan eveneens versierd kan worden met een aantal fraaie bloemen. Het geld dat je op deze manier zou kunnen besparen is mooi meegenomen en de ondernemer heeft een prachtige gelegenheid om zijn producten te laten zien aan een bepaald publiek.

Gebruik een heleboel tule en linten

Door een heleboel tule en linten aan te schaffen zul je in staat zijn om de kerk op een romantische manier te decoreren tijdens je huwelijksceremonie. Er zijn namelijk talloze manieren om deze materialen te gebruiken bij het versieren. Zo kun je op de eerste plaats een soort luifel maken van tule. Samen met wat helpende handen hang je dan een paar banen van tule vanaf het midden van het plafond. Vervolgens drapeer je deze banen over de hoeken van het aanwezige altaar of het podium. Als aanvulling op deze luifel van tule kun je verder dit materiaal nog gebruiken om bogen mee te maken langs, of over de kerkbanken of stoelen. Voor dit laatste doel zou je echter ook linten kunnen gebruiken, in de kleur van je bruidsjurk of het lint van je bruidsboeket. Verder zou je linten kunnen gebruiken om er strikken mee te maken die de pilaren van de kerk of de kerkbanken op een feestelijke wijze aankleden.

Versier alleen het aanwezige altaar

Op het moment dat je je kerkelijke huwelijksceremonie op een prachtige trouwlocatie wilt organiseren, dan kan het zomaar gebeuren dat je helemaal geen versierselen meer aan hoeft te brengen. Het kan zelfs zo zijn dat het aanbrengen van decoraties de typische sfeer in de kerk zal bederven. Het enige wat wellicht nog wat extra versiering nodig zou kunnen hebben is het altaar, maar ook dan dien je dit uiterst beperkt te houden om de ambiance niet te kort te doen.

Versier je eigen huwelijkskaars

Een zelfgemaakte huwelijkskaars is niet alleen een leuk, maar zeker ook een gemakkelijk karweitje dat doorgaans in minder dan een uur uit kan worden gevoerd. Het enige wat je hiervoor hoeft te doen is het volgende. Ga op zoek naar een ambachtelijk gemaakte platte, witte kaars met een minimale doorsnede van twee centimeters. Verder dien je een lint, van ten minste 5 centimeters breed en een aantal pailletten aanschaffen. Om je eigen huwelijkskaars te maken hoef je vervolgens alleen maar het lint rondom de onderkant van de kaars en de pailletten op de voorzijde van de kaars te lijmen. De pailletten breng je aan in de vorm van de eerste letter van de achternaam van de aanstaande bruidegom.

Schelpen verzamelen om als decoratie te gebruiken

Als jezelf in de buurt van het strand woont, of je familie of vrienden woonachtig zijn aan de kust, dan is het vast niet moeilijk om een heleboel mooie schelpen te bemachtigen. Je zult dan zelfs vaak erg mooie en unieke schelpen in handen krijgen. Voor je het weet heb je dan een groot aantal schelpen verzameld die je zou kunnen gebruiken. Deze schelpen zijn immers gratis en bovenal prima te gebruiken als decoratie tijdens de kerkelijke huwelijksceremonie. Zo zou je schelpen onder andere in transparante vazen ​​kunnen doen of er slingers van kunnen maken die je bruiloftslocatie kunnen decoraties. Hoewel schelpen een geweldige aanvulling zijn op een huwelijksvoltrekking in de buurt van de zee en het strand, kun je deze mooie cadeautjes van Moeder Natuur uiteraard ook gebruiken voor een mooie en verrassende aankleding van een trouwlocatie in het binnenland.

Uitstrooien van wat bloemblaadjes

Het uitstrooien van bloemblaadjes wordt door veel mensen direct in verband gebracht met aanwezige bruidsmeisjes. Dit wil echter niet zeggen dat je geen bloemblaadjes uit kunt strooien langs het gangpad in de kerk als je geen bruidsmeisjes hebt gekozen. Je zou dit onder andere kunnen doen als onderdeel van de versiering van de kerk. De bloemblaadjes dienen dan dus uitgestrooid te worden voordat de eerste gasten aan zullen komen bij de kerk. Het aanschaffen van bloemblaadjes hoeft gelukkig niet veel geld te kosten, zeker niet in vergelijking tot de prijzen die voor bijvoorbeeld bloemstukken worden gerekend. Door bloemblaadjes te kiezen, heb je dus echte bloemen, maar niet de hoge kosten van de speciaal voor je huwelijk gemaakte bloemstukken. Om die reden zijn bloemblaadjes een geweldige manier om een goedkope extra versiering aan je kerkelijke huwelijksceremonie toe te voegen.

Bespaar geld op de decoraties van een huwelijksceremonie in de open lucht

Als je je huwelijksceremonie in de open lucht wilt laten plaatsvinden, dan heb je er uiteraard op gerekend dat het weer een beetje wil meewerken. Om die reden worden de meeste van dit soort ceremonies dan ook in de warme maanden van het jaar georganiseerd. De locaties van een ceremonie in de open lucht kan echter sterk uiteenlopen en variëren van je eigen tuin tot op een parelwil zandstrand. In alle gevallen echter zullen decoratie de locatie een speciale sfeer en/of een persoonlijke touch mee kunnen geven. Dit wil echter niet zeggen dat je voor het versieren van deze locatie ook je bankrekening volledig moet plunderen voor het fraaiste resultaat.

Kies voor een mooie en natuurlijke prachtige locatie

Voor het organiseren van een huwelijksceremonie in de buitenlucht zijn een heleboel locaties prima te gebruiken. Denk maar eens aan je eigen achtertuin, een mooi stuk strand of een romantisch plekje in de bergen. Al deze locaties hebben bovendien één overeenkomst, namelijk je hoeft er in de regel niet veel extra versieringen meer aan toe te voegen of er een echte huwelijkslocatie van te maken. Zo kun je bijvoorbeeld, als je de huwelijksceremonie op een boerderij wil laten plaatsvinden, ervoor kiezen om je gasten op hooibalen te laten zitten, terwijl je je door de juiste setting te kiezen een rustiek, maar tevens een heel romantisch gangpad kunt creëren dat leidt naar de plaats waar je huwelijk zal worden voltrokken. Indien je liever gaat voor een bruiloft in een tuin, dan kun je je het beste in het voorjaar of de zomer gaan trouwen. In deze jaargetijden zullen de bloemen immers in volle bloei staan en de tuin doorgaans de minste extra decoratie nodig hebben.

Een podium maken voor de huwelijksceremonie in de open lucht

Door tijdens je huwelijk in de openlucht een plaats te creëren waar het aanstaande bruidspaar elkaar symbolisch zal ontmoeten, en waar de huwelijksceremonie vervolgens plaats zal vinden, kun je het belangrijkste punt van de locatie bepalen. Rondom deze plaats zullen de overige activiteiten en festiviteiten plaats gaan vinden. Een aantal van de meest voorkomende mogelijkheden om een dergelijke plaats te maken, is door bogen (eventueel versierd met strikken, linten, ballonnen en/of bloemen) te plaatsen of door een kleine partytent neer te zetten. Maar natuurlijk kun je ook eerst kijken of er op de locatie niet al een geschikte plek aanwezig is om als ceremonieplaats te gebruiken. Wanneer dit niet het geval is, kun je bovendien ook nog een klein podium kopen, huren, of er zelf één maken. Wanneer je zelf niet beschikt over een geschikte boog of partytent dan kun je doorgaans huren, maar met een beetje geluk ook lenen van een goede vriend of een familielid.

Gebruik kerstlichtjes als decoratie op je huwelijksceremonie in de open lucht

Indien je ervoor gekozen hebt om de huwelijksceremonie in de avond plaats te laten vinden, dan kun je prima witte kerstlichtjes gebruiken. Deze zijn niet alleen heel decoratief, maar zorgen ook voor een erg romantische en intieme sfeer. Wanneer je bovendien een boog wilt gebruiken tijdens de ceremonie, dan is deze uitermate geschikt om eveneens behangen te worden met lichtjes. Kerstlichtjes zijn tijdens je huwelijksceremonie in de open lucht verder nog te gebruiken als slingers in bomen en struiken, maar ook langs de paden als die aanwezig zijn. In alle gevallen dien je wel voor kerstlichtjes te kiezen die geschikt zijn voor het gebruik buitenshuis. Je weet immers nooit of het weer je wel goed gezind blijft, en bovendien zul je niet direct na de huwelijksceremonie de lichtjes weg gaan halen zodat deze zomaar aan regen, of andere minder goede weersomstandigheden, blootgesteld kunnen worden.

Ballonnen als decoratie van je trouwlocatie in de buitenlucht

Een leuke, maar in het bijzonder ook een goedkope, manier om de locatie aan te kleden waar je huwelijksceremonie plaats gaat vinden, is door ballonnen op te hangen. Je kunt hierbij niet alleen lossen ballonnen gebruiken, maar er ook een aantal bundelen of in een boog verwerken. De kleur van de ballonnen kun je bovendien prima aanpassen aan de kleur van de bruidsjurk of het thema van het huwelijksfeest.

Maai het gazon voor de huwelijksceremonie

Hoewel het maaien van het aanwezige gazon, in een tuin die als huwelijkslocatie dienst gaat doen, eigenlijk heel erg voor de hand ligt, kan dit echter vlak voordat je gaat trouwen soms vergeten worden. Ook kan het gebeuren dat deze klus te laat wordt opgepakt waardoor je in tijdnood kunt komen. Er moeten immers nog een heleboel andere dingen worden geregeld voor de grote dag. Indien de tuin regelmatig op orde wordt gehouden, zal de locatie er tijdens de bruiloft waarschijnlijk ook piekfijn uitzien. De sleutel tot een fraaie bruiloftstuin is echter het op tijd beginnen met plannen van de karweitjes die gedaan dienen te worden, zoals het planten van de bloemen en planten die je als natuurlijke versiering wilt gebruiken. Zo kan het bijvoorbeeld gebeuren dat je al maanden van tevoren bepaalde bollen moet gaan planten om te voorkomen dat je duurdere bloemen moet gaan kopen, of bepaalde bloemen of planten enkele dagen voor de voltrekking van het huwelijk nog moet gaan planten om de tuin op een natuurlijke manier wat extra aan te kleden.

Laat je leiden door een bepaald thema tijdens je huwelijk in de open lucht

Aan een huwelijksceremonie die in de open lucht wordt gehouden kan prima een leuk thema worden verbonden. Denk hierbij maar eens aan een mystiek oostersthema, een zwoel tropisch thema of een romantisch koninklijk thema. Voor een bruiloft met een oostersthema kun je bijvoorbeeld de locatie versieren met papieren parasols, lantaarns en zelfs een aantal bonsai boompjes. Het middelpunt van de locatie kun je dan een rotstuin kiezen om het thema helemaal af te maken. Maar ook voor de overige thema’s heb je over het algemeen niet veel, of dure, decoratiestukken nodig om een bijzonder sfeer te creëren en om een enorme indruk achter te laten op de aanwezige gasten. Een tropische sfeer kun je immers al snel creëren door wat bonte doeken en dierenprints te gebruiken, terwijl een koninklijk tintje juist ontstaat door veel goudkleurige decoraties en blingbling. Met een beetje fantasie en creativiteit kom je doorgaans al een heel eind. Wanneer je helemaal geen inspiratie hebt, maar toch een thema tijdens je huwelijksceremonie wilt gaan gebruiken, dan vind je op het internet vast wel de nodige inspiratie en betaalbare decoratie-ideeën.

Bijzondere verlichting tijdens een huwelijksceremonie in de open lucht

Om de locatie te verlichten die je hebt gekozen voor je huwelijksceremonie in de buitenlucht kun je, zoals al eerder gezegd witte kerstverlichting of kaarsen gebruiken. Maar er zijn nog een aantal andere manieren om deze bijzondere avond wat bij te lichten. Je kunt hierbij onder andere denken aan bijzondere armaturen, stoere fakkels en romantische lantaarns. Welke manier van verlichten je gaat kiezen, zal voor een groot deel worden bepaald door de soort locatie war je wilt gaan trouwen. In alle gevallen zul je echter de veiligheid in acht moeten nemen en ook na dienen te gaan of er kinderen bij je huwelijk aanwezig zullen zijn. In dat laatste geval kan het namelijk een probleem opleveren als je gebruik zou willen maken van een open vuur voor het verlichten van de trouwlocatie.

Bellen blazen tijdens de huwelijksceremonie in de open lucht

Sommige mensen zullen het idee wellicht wat kinderachtig vinden, maar bellen blazen tijdens je huwelijksceremonie in de open lucht kan werkelijk iets bijzonders toe te voegen. De mysterieuze en kleurrijke bellen zullen immers een vrolijke en elegante touch geven. Hierbij is het wel zaak dat de bellen op een goede manier worden geproduceerd. Zo zul je er bijvoorbeeld voor moeten zorgen dat de gebruikte zeepbelmachine uit het zicht op staat gesteld en dat de bellen niet uit te snel, maar zeker ook niet te langzaam, tevoorschijn komen. Verder moet je voor een zeepbelmachine kiezen die niet te veel lawaai maakt om de huwelijksceremonie zeker niet te verstoren of op een andere manier irritatie op te wekken.

Conclusie

De sleutel tot een succesvolle decoratie van een huwelijksceremonie is niet echt moeilijk of duur. Een mooi en elegant bloemstuk, een paar strategisch geplaatste kaarsen of een aantal planten in pot zullen immers al snel wat extra’s toevoegen aan het geheel. Dit geldt overigens ook voor allerlei ander groen dat prima te gebruiken is om een romantische en gedenkwaardige ceremonie neer te zetten. Welke manier je ook wilt gebruiken om je trouwlocatie te versieren zal vaak gelden dat minder doorgaans meer is. Bovendien zal besparen op de decoratie ook betekenen dat je zult besparen op het totale budget dat beschikbaar is voor het huwelijk.

Voor elke locatie waar je wilt gaan trouwen, zal op de één of andere manier wel bijzonder te maken zijn. Zo kan een leeg strand bijvoorbeeld gemakkelijk wat romantischer worden als je er enkele vuurkorven plaats (mits dit natuurlijk niet tegen de lokale wetgeving indruist). Maar ook bloemen die in een cirkel, of een romantisch hart, op de bodem zijn gestrooid kunnen de meeste huwelijksceremonie net dat beetje extra geven. Eigenlijk kun je dus je eigen huwelijksceremonie precies zo aankleden als je zelf wilt, en natuurlijk wat je beschikbare budget toestaat. De meeste decoraties die eerder in dit artikel genoemd zijn, kun je voor niet al te veel geld aanschaffen, of zelfs lenen of huren.

Het aanbrengen van persoonlijk gekozen decoraties zal je trouwlocatie, ongeacht of deze zich binnen- of buitenshuis bevindt, een bijzondere en unieke touch geven. Ieder bruidspaar zal immers andere wensen hebben ten aanzien van de versiering, de gebruikte materialen en een eventueel gebruikt thema. Bovendien zal niet ieder bruidspaar een huwelijksceremonie bij laten wonen door even groot aantal gasten waardoor er ook een heleboel kan worden gedaan met de intimiteit op de locatie. Zo zal bijvoorbeeld een klein kapelletje, waar een beperkt gezelschap in kan, op een veel intiemere manier aangekleed kunnen worden, dan een enorme kerk waar je al je familie, vrienden, collega’s en bekenden hebt uitgenodigd.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20