Romantische trouwreceptie en trouwfeest ideeën met weinig budget!

 

Koppels die plan zijn om in het huwelijksbootje te stappen, willen deze bijzondere dag vaak op totaal verschillende manieren invullen. Sommige stellen willen echt alles uit de kast halen wat maar mogelijk is, terwijl anderen hun trouwerij juist simpel, elegant, en vooral binnen het budget, willen houden. Vooral de laatste groep aanstaande bruidsparen kan om die reden echter soms in een lastig parket komen te zitten, of toch niet?

Op het moment dat je als aanstaand bruidspaar gaat informeren naar de prijzen van verschillende onderdelen van het huwelijksfeest, dan kun je soms versteld staan van de kosten die in rekening worden gebracht. Zodra er immers een trouwerij binnen een bepaald budget moet passen, dan kan dat zelfs voor problemen gaan zorgen. Je kunt dan niet alle gewenste onderdelen opnemen in je trouwerij, of je moet op bepaalde punten gaan bezuinigen. Indien je ook wilt besparen op de kosten van je trouwfeest en -receptie, dan hebben we goed nieuws voor je. Hieronder hebben we namelijk een heleboel tips en adviezen op een rijtje gezet waar je direct mee aan de slag kunt gaan en zo dus aardig wat euro’s in je zak kunt houden (of voor andere zaken kunt gebruiken natuurlijk).

Besparen op de planning van de bruiloft

Op het ogenblik dat je jezelf minimaal een jaar de tijd geeft om allerlei zaken te boeken die gerelateerd zijn aan je aanstaande trouwerij, zoals de trouw- en feestlocatie, maar eveneens de fotograaf en de bloemen, dan heb je veel meer tijd om te prijzen te vergelijken, de beste deals binnen te slepen en dus geld te besparen.

Besparen op de trouwlocatie

De enige twee dingen die in de regel ruim van tevoren vast worden gelegd, zijn de trouwdatum en de feestlocatie. De trouwlocatie kan echter behoorlijk veel geld kosten, maar dat wil niet zeggen dat hier niet op kunt besparen, bijvoorbeeld door te trouwen op een minder populaire dag (en dus niet op vrijdag of zaterdag) en een feestlocatie te boeken die wat verder van het hart van een stad of dorp is gevestigd.

Besparen op trouwfoto’s en video’s

De belangrijkste momenten op je trouwerij wil je graag op een mooie manier vast laten leggen, zodat je later een deze grote dag nog prima kunt herinneren. Het inhuren van een fotograaf kan echter behoorlijk in de papieren lopen waardoor je beter een manier kunt bedenken om op deze kosten te besparen. Je kunt bijvoorbeeld: iemand inhuren die nog maar net begonnen is als fotograaf.

Besparen op de muziek

Muziek is een mooie manier om je trouwceremonie en trouwfeest op te luisteren. Het kan echter aardig duur zijn om een ​​professionele muzikant, een band of een DJ voor dit doel in te huren. Gelukkig zijn er nog een heleboel andere manieren om op de bruidsmuziek te besparen. Zo kun je onder andere een student van een muziekschool of –academie inhuren of een vriend of familielid vragen om de muziek te verzorgen op deze grote dag.

 Besparen op bruidskleding

Op je bruiloft wil je er zo mooi mogelijk uitzien voor je aanstaande man of vrouw. De kosten van speciale bruidskleding kan echter al snel fors oplopen. Door het echter handig aan te pakken, kun je echter op dit punt veel euro’s besparen.

Besparen op de bruidsjurk

Het is niet moeilijk om een heleboel geld uit te geven aan een extravagante bruidsjurk. Gelukkig kun je ook eenvoudig geld besparen door de prijzen van verschillende jurken, maar ook winkels, met elkaar te vergelijken. Bovendien kun je misschien ook afstappen van een traditionele bruidsjurk en in een exemplaar trouwen dat je later nog door kunt dragen.

Besparen op het kostuum van de bruidegom

Hoewel de meeste mensen direct hunnen blik zullen laten gaan naar de bruid, is het eveneens van groot belang dat de bruidegom er op en top uitziet. Een klein voordeel in dit geval is dat kleding voor een man in de regel lang niet zo duur zal zijn als een bruidsjurk. Mannen moeten echter wel flexibel zijn bij het kiezen van de kleding die ze zullen dragen op deze grote dag. Op die manier kunnen ze niet alleen veel geld besparen, maar ook erg origineel uit de hoek komen door een keer niet in een smoking voor hun aanstaande te verschijnen.

Besparen op het bruidskapsel

Het inhuren van een professionele stylist of kapper die bij je thuis komt op de grote dag kan weliswaar handig zijn, maar zal eveneens een grote rekening tot gevolg hebben. Om op de kosten van het bruidskapsel kun je natuurlijk je eigen haar doen, maar ook naar een student van een kappers- of schoonheidsopleiding de klus laten klaren.

Besparen op de bruidsmake-up

Voor de make up van de bruid geldt eigenlijk hetzelfde als voor haar kapsel. Als je een professional je bruidsmake-up laat doen, dan kan dat erg veel geld kosten. Als alternatief kun je eveneens je eigen make-up kopen en opbrengen. Op de gekochte make up kun je bovendien veel geld besparen door geen topmerken te kopen, maar bijvoorbeeld producten aan te schaffen in een warenhuis of door deel te nemen aan een gratis metamorfose die door sommige bedrijven worden aangeboden

Besparen op bruidssieraden

Niet alleen zal er vaak een uitwisselen van ringen plaatsvinden tijdens de huwelijksceremonie, ook zullen de meeste bruiden enkele sieraden willen dragen als aanvulling van haar bruidsjurk. De beste manier om te vermijden dat de uitgaven aan sieraden boven de gemaakte begroting uit zullen stijgen, kun je kiezen voor bijouterie of sieraden lenen van familie of vriendinnen.

Besparen op de decoraties

Het is niet moeilijk om je helemaal te laten gaan als het gaat om de decoraties tijdens je trouwceremonie en je trouwfeest, en op die manier de gemaakte begroting volledig te laten ontsporen. Er zijn echter ook een heleboel manieren om op de versiering en aankleding van de trouw- en feestlocatie te besparen.

Besparen op bloemen

Bloemen die gebruikt worden op een bruiloft kunnen erg veel geld kosten, maar als je zuinig bent dan kun je gemakkelijk aardig wat besparen op de bloemen en het bruidsboeket. Dit wil overigens niet zeggen dat je ook direct minder fraaie resultaten zult boeken. Door de zaken handig aan te pakken en bijvoorbeeld bepaalde bloemen wel, en andere juist niet, te gebruiken kun je absoluut geld besparen. Bovendien kun je van sommige bloemen nog langer genieten dan alleen op je huwelijksdag, bijvoorbeeld door boeketten te drogen of kunstbloemen te gebruiken.

Bespaar geld op het eten

Het diner dat je aan je gasten voor wilt zetten tijdens je huwelijksfeest kan aardig wat geld opslurpen. Zeker als je een grote groep genodigden hebt en kiest voor een luxe en uitgebreid aanbod aan gerechten. Met de volgende tips en adviezen kun je gelukkig deze kosten wat naar beneden bijstellen zonder dat je het gevoel hebt dat je de gasten tekort doet.

Besparen op de hapjes

Zelfbereide hapjes

Het zelf bereiden van de hapjes klinkt misschien tijdrovend, maar is eigenlijk heel simpel, in het bijzonder als je hapjes wilt serveren die vooraf gemaakt en ingevroren kunnen worden. Op je trouwdag hoeven ze vervolgens alleen maar ontdooid en vlak voor de receptie opgewarmd te worden. De meeste cateraars rekenen namelijk een extreem hoge prijs voor de hapjes zodat je gemakkelijk tot wel 50 procent van de kosten kunt besparen door zelf aan de slag te gaan.

Maak een hapjesbuffet

In plaats van serveerster of obers rond te laten lopen met dienbladen vol hapjes, kun je er ook voor kiezen om alle hapje op een tafel te plaatsen zodat je gasten deze zelf kunnen pakken. Wanneer je dit minder aantrekkelijk vindt dan kun je eveneens verschillende hapjes op elke tafel plaatsen tussen de gasten. In de regel besteden gasten immers niet veel aandacht aan de wijze waarop ze een hapje gepresenteerd krijgen, maar eerder aan de smaak en de kwaliteit van het product. Wanneer hapjes niet door bedienend persoon worden gepresenteerd aan je gasten dan hoef je ook geen kosten voor extra bedienend personeel te maken.

Simpele hapjes

Een groot aantal gasten zal trek hebben in iets lekker op het moment dat ze aankomen op je trouwreceptie. Het gros van hen zal het echter weinig kunnen schelen wat ze eten, zolang ze maar een soort van snack krijgen. Een aantal simpele hapjes zullen om die reden vaak genoeg zijn om je gasten tevreden te stellen.

Bespaar geld op drankjes

Zorg zelf voor de drankjes

Tijdens het boeken van je trouwreceptie kun je informeren of het geen probleem is dat je zelf voor de drankjes zorgt. Door namelijk zelf voor frisdrank, bier, wijn en sterke drank hoef je immers geen, doorgaans hoge, prijzen te betalen. Op de meeste plaatsen waar je een trouwreceptie kunt houden, zijn drankjes namelijk erg duur.

Beperkte opstelling van de bar

Als je trouwreceptie aan het einde van de middag wordt gehouden, dan kun de bar alleen voor één of twee openstellen. Zo kunnen de gasten toch van een drankje genieten op het moment dat ze aankomen bij de receptie en terwijl ze wachten op de festiviteiten. Een tweede drankje nemen de meeste gasten vaak niet eens. Andere gasten zullen na de receptie of het diner vertrekken en kunnen dus later nog bij de bar een drankje bestellen. Een andere optie is om de bar te sluiten tijdens het diner. De meeste gasten zullen namelijk druk bezig zijn met eten en kletsen. Ze kunnen bovendien, als ze een drankje willen tijdens het eten, dit van tevoren meenemen. Na het diner zal de bar bovendien ook weer geopend zijn.

Beperk de soorten alcoholische dranken

Door je gasten een beperkte keuzemogelijkheid aan te bieden, en alleen wijn en bier te serveren, zul je niet hoeven te betalen voor bijvoorbeeld sterke drank. Op die manier kunnen gasten toch kiezen voor een alcoholisch drankje, maar zal alleen het aanbod wat minder breed zijn.

Serveer alleen drankjes zonder alcohol

Sommige bruidsparen kiezen ervoor om alleen drankjes te serveren waar geen alcohol in zit. Er kunnen dan bijvoorbeeld leuke, niet-alcoholische drankjes worden aangeboden, zoals bevroren mokka en fruit smoothies. Wanneer je dit van plan bent, dan moet je je wel bedenken dat niet alle gasten van dit soort drankjes houden of er al snel genoeg van hebben.

Bespaar geld op het diner

Serveer vullende voorgerechten

Door de gasten op je trouwerij vullende voorgerechten voor te schotelen, in plaats van een diner, lijkt op steeds meer plaatsen een trend te worden. Bovendien kun je je gasten op die manier ook meerdere keuzemogelijkheden aanbieden en alsnog je portemonnee een groot plezier doen omdat de kosten een stuk lager uit zullen vallen, dan wanneer je gaat voor dure hoofdgerechten.

Een externe cateraar inschakelen

Om de beste deal te vinden, dien je ervoor dat de feestlocatie akkoord gaat met het inhuren van een externe cateraar. Op die manier kun je immers zelf beslissen met welke cateraar je het beste in zee kunt gaan en zo aardig wat geld besparen. In de regel zal dit echter niet mogelijk zijn als je je trouwfeest in een hotel wilt vieren, voor deze bedrijven is het diner immers een belangrijke bron van inkomsten.

Vergelijk de prijzen van zowel een diner als een buffet

Sommige mensen zijn ervan overtuigd dat een buffet tijdens je trouwfeest duurder zal zijn omdat de gasten daarvan meer zullen eten, en er dus meer voedsel nodig zal zijn. Anderen beweren juist dat een diner voorzetten aan je bruiloftgasten je veel meer geld gaat kosten. Beide kampen kunnen overigens gelijk hebben want de prijzen van deze optie kunnen namelijk van locatie tot locatie sterk uiteenlopen. Om die reden is het dan ook verstandig om beide mogelijkheden te vergelijken zodat je uiteindelijk de meest gunstige deal kunt afsluiten.

Thema stands met hoofdgerechten

Wanneer je gebruik wilt maken van thema stands met hoofdgerechten, dan is dit een beetje vergelijkbaar met de opzet van een buffet. Het verschil is echter dat de gasten van je trouwfeest hun eten kunnen halen bij verschillende stands, bijvoorbeeld een stand met Aziatisch eten, Italiaanse gerechten, Mexicaanse lekkernijen en alles wat je maar lekker lijkt. Tijdens steeds meer moderne trouwerijen worden dergelijke thema stand veelvuldig ingezet en is een prima manier om de kosten enigszins te kunnen drukken.

Afhaalmaaltijden bestellen

Er zijn gelukkig geen officiële regels voor het eten dat je kunt serveren op je trouwfeest, en als jij en je toekomstige man, of vrouw, bijvoorbeeld dol zijn op pizza, dan kun je deze prima ook aan je gasten voorzetten. Maar ook als je van Chinees eten houdt, kun je een aantal gerechten bestellen in plaats van een traditioneel huwelijksdiner. Het is immers jullie bruiloft en dus bepalen jullie het eten dat er op tafel komt. Bovendien kun je op deze manier een heleboel tijd besparen. Uiteraard is het wel verstandig om je plannen van te voren met je favoriete afhaalrestaurant te bespreken zodat er eventueel voorbereidingen getroffen kunnen worden voor deze, waarschijnlijk, omvangrijke, bestelling.

Keukenprinsen en –prinsessen uit je naaste omgeving

Op het moment dat je weet dat een aantal familieleden en/of vrienden graag in de keuken staan, en ook nog eens heerlijk kunnen koken, dan is het wellicht een leuk idee om de dag voor je bruiloft hen te vragen om één of meerdere gerechten te bereiden. De gerechten kun je vervolgens als buffet presenteren op deze bijzondere dag in je leven.

Seizoensgebonden gerechten serveren

Veel voedingsmiddelen zullen geboden zijn aan een bepaald seizoen. Om geld te kunnen besparen, kun je dan ook beter eten op tafel zetten dat past bij het jaargetijde waarin je je bruiloft viert. Voedingsmiddelen die in een bepaald seizoen lastig te krijgen zijn, zullen immers extra kosten met zich meebrengen omdat het waarschijnlijk van ver moet komen en dus duurder worden vanwege de vaak aanzienlijke vervoerskosten die doorberekend zullen worden.

Bespaar geld op de nagerechten

Een simpele (bruids)taart

Het kan wellicht erg verleidelijk zijn om een ​​extravagante zeven etages tellende bruidstaart te serveren als nagerecht. Door echter deze verleiding te weerstaan ​en te kiezen voor een eenvoudige twee laagse taart (met een aantal losse gebakjes achter de hand), zullen je gasten ook uiterst tevreden zijn. Bovendien zullen dan de meeste mensen niet eens van je bruidstaart snoepen op het moment dat ze ook hun favoriete gebakje kiezen.

Een bruidstaart gemaakt van cupcakes

Natuurlijk kun je een kapitaal gaan besteden aan een enorme en buitengewoon fraaie bruidstaart. Maar in plaats daarvan kun je ook een heleboel cupcakes gebruiken om een bruidstaart van te vormen. Het enige wat je hiervoor hoeft te doen is de cakejes op verschillende niveaus te plaatsen. Dit ziet er niet alleen erg leuk uit, maar geef je gasten ook de kans om een cakeje te kiezen dat ze het lekkerst vinden. Je portemonnee zal dit zonder twijfel een prima idee vinden.

Een buffet van nagerechten en snoepjes

Door een aantal grote zaken gesorteerd snoep te kopen, kun je in plaats van een nagerecht, een heus snoepbuffet aan je gasten voorzetten. Ook kun je ervoor kiezen om een aantal verschillende nagerecht in buffetvorm aan te bieden. Dit buffet kan op zijn gebouwd uit diverse lekkernijen, zoals brownies, taartjes en koekjes. Zo kan elke gast zelf bepalen waaruit zijn, of haar, nagerecht bestaat. Dit is niet alleen veel goedkoper dan een bruidstaart, maar vooral ook een stuk leuker.

Kleinere porties serveren van de bruidstaart

Op het ogenblik dat je je zinnen hebt gezet op het serveren van een bepaalde dure bruidstaart, dan kun je wellicht de taart wat kleiner laten maken om kosten te besparen. Aan de gasten op je trouwfeest kun je dan kleinere puntjes aanbieden. De meeste bakkers zullen een hogere prijs in rekening brengen als er meer stukken uit een taart gehaald moeten worden. Door bijvoorbeeld van één grote taartpunt twee kleintjes te kunnen maken, kun je dan ook fors op de kosten besparen.

Andere manieren om geld te besparen

Tijdens je trouwreceptie en trouwfeest kun je niet alleen veel geld besparen door bovenstaande tips en adviezen op te volgen. Er zijn namelijk nog een heleboel andere kostenposten waarop je kunt besparen.

Besparen op de uitnodigingen

De uitnodigingen voor je huwelijk zijn eveneens een post waar je een heleboel geld mee kunt besparen. Dit kun je bijvoorbeeld doen door een deel van, of zelfs helemaal, de kaarten zelf te maken. Zo kun je zelfgemaakte uitnodigingen afdrukken of deze via e0mail verzenden naar alle genodigden.

Besparen op bedankjes voor de gasten

Het is al een oude traditie om een klein bedankje te geven aan de mensen die te gast waren op je trouwerij als een vorm van waardering voor hun liefdevolle steun en aanwezigheid. Bij een omvangrijke bruiloft, kunnen de kosten van dergelijke bedankjes erg hoog oplopen, dus kun je er wellicht voor kiezen om deze zelf te maken, bijvoorbeeld door kleine snoepjes in een mooi zakje of doosje te doen of door elke gast een zelfgebrande cd met jullie favoriete liedjes mee te geven.

Ontbijt en/of lunch in plaats van een diner

Op het moment dat je je huwelijksfeest overdag wilt vieren, dan kun je je gasten ook uitnodigen voor een trouwontbijt en –lunch. Deze maaltijd zullen je immers veel minder geld kosten dan een diner. Je kunt bijvoorbeeld beginnen met een trouwreceptie waar een ontbijt wordt geserveerd en tijdens het trouwfeest kunnen de gasten vervolgens genieten van een feestelijke lunch.

Beperk het aantal bruiloftsgasten

In de regel zal een groot deel van het huwelijksbudget worden besteed aan het eten en drinken dat je de gasten voor wilt zetten. Aangezien de kosten van een maaltijd over het algemeen per persoon zal worden berekend, kun je door minder gasten uit te nodigen eveneens geld besparen. Bovendien zul je dan niet alleen minder hoeven te betalen voor eten en drinken, maar uiteraard ook voor het aantal uitnodigingen dat er verstuurd moeten worden.

Ga op zoek naar eventuele verborgen kosten

Indien je feestlocatie kosten in rekening brengt voor zaken zoals het snijden van de bruidstaart en het helpen bij het uitbrengen van een toost met champagne, dan moet je proberen om deze kosten te verminderen, of beter nog helemaal weg te werken, door middel van goede onderhandelingen. In plaats van champagne door het bedienend personeel te laten serveren, kun je immers ook één van de getuigen vragen om het glas te heffen ter ere van het bruidspaar. In de regel zullen alle overige gasten maar al te graag zijn voorbeeld volgen.

Conclusie

Er zijn een heleboel manieren om geld te besparen op het eten en drinken tijdens je trouwerij, zonder de sfeer te verpesten of de gasten met een knorrende maag te laten vertrekken. Vandaag de dag zullen de gemiddelde kosten voor een bruiloft rond de 20.000 euro liggen en kun je dus gerist spreken van één van de duurste gebeurtenissen in je leven. In feite zal een trouwerij dan ook meer geld kosten dan de geboorte van je kind, je eerste auto’s, de aanbetaling op een eigen huis en je begrafenis.

Hopelijk zul je een hoop geld kunnen besparen door één of meerdere van de bovenstaande tips en adviezen op te volgen. Maar ongeacht wat je doet, zal het toch altijd een feit blijven dat elke gast op je trouwerij je een bepaald bedrag zal gaan kosten. Daar staat echter tegenover dat de gasten ook bereid zijn om geld uit te geven aan jullie, om bijvoorbeeld hun waardering te tonen voor de ontvangen uitnodiging en jullie geluk te wensen. Het is om die reden zaak dat je een goed register aanlegt met huwelijkscadeaus, zodat je absoluut zeker weet dat de gasten dingen gaan kopen waar je echt van houdt.

Verder mag je niet vergeten dat de hoogte van het bedrag dat je neertelt voor je trouwerij niet rechtstreeks in verband zal staan met de gang van zaken op deze belangrijke dag en hoe je alles zult ervaren. Zo is het bijvoorbeeld goed mogelijk om een mooie, onvergetelijke dag te hebben voor veel minder geld dan een doorsnee bruiloft doorgaans kost. Het tegenovergestelde is helaas ook mogelijk: je betaalt dan veel geld voor een dag die eigenlijk niet helemaal naar wens is verlopen.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20