Charlie Magazine stopt ermee

Charlie Magazine stopt er volledig mee. Eind oktober kondigde zijn redactie al aan dat ze met het papieren magazine zou stoppen. Nu wordt ook de site opgedoekt.

‘Na lang beraad hebben we met de redactie besloten om, met heel veel spijt in het hart, eind dit jaar ook ons online magazine stop te zetten’, schrijft de redactie van Charlie in een afscheidsbrief op de site. ‘De inkomsten van onze abonnees zijn niet voldoende om onze werking te garanderen. We willen ook niet inboeten aan kwaliteit of onze redacteurs vragen om gratis te werken. Daarom hebben we besloten dat we liever in schoonheid afscheid nemen dan stilletjes uit te doven.’

Charlie had 2.000 abonnees en 50.000 volgers op sociale media. Op vijf jaar tijd stampten ze tien bookzines uit de grond, en publiceerden meer dan 2.000 reportages, opinies en interviews. Het magazine gaf meer dan 100 auteurs, fotografen en illustratoren een podium.

Besparingen

De redactie verwijst naar Benjamin Dalle (CD&V), minister van Media, die in november het Vlaams Journalistiek Fonds (VJF) afschafte,’zonder enig overleg’. Dat fonds werd in 2018 opgericht voor een toekomstgerichte ondersteuning van onafhankelijke journalistiek. Toen had de overheid er 500.000 euro subsidies aan toegekend.

‘De besparing op de werkingsmiddelen van het VJF was al een beslissing van de vorige regering. Dit jaar had het al geen werkingsmiddelen meer’, reageert Tom Demeyer, woordvoerder van Dalle. ‘Maar dan nog heeft Charlie nooit gebruikgemaakt van die subsidies. Ze hebben wel eens een aanvraag gedaan, maar die is toen afgewezen. Maar natuurlijk vindt de minister het jammer dat Charlie wordt stopgezet.’

De besparing op journalistieke opleidingen – de afschaffing van Mediacademie – is wel de ‘verdienste’ van Dalle. Die krijgt nu 850.000 euro. ‘Maar we zijn met de sector in overleg’, zegt Demeyer nog.

Lees ook:

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20