Bpost krijgt twee jaar extra subsidies voor krantenbedeling

De komende twee jaar krijgt bpost opnieuw staatssteun om kranten en tijdschriften te bedelen.

Elke weekdag voor 7 uur en op zaterdag voor 8 uur krijgt de lezer met een papieren krantenabonnement zijn krant bezorgd. Daar krijgt bpost subsidies voor, een concessie van de federale overheid. Die concessie is nu met twee jaar verlengd.

Oneerlijke concurrentie

Precieze bedragen zijn niet bekend, al zou het om een 170 miljoen euro per jaar gaan. Daar kwam eerder dit jaar kritiek op. Niet alleen van digitale nieuwsmedia, die dat oneerlijke concurrentie vinden, maar ook van de dagbladhandelaars.

Daarop stapte de Vlaamse Federatie voor Persverkopers zelfs naar het Europees Hof voor Justitie. Leveringen naar de dagbladhandelaar worden namelijk niet gesubsidieerd en dus onrechtstreeks doorgerekend.

Tijdelijke concessie

Volgens Metro was toenmalig minister van Werk Kris Peeters (CD&V) bereid om het debat daarover te openen. De huidige concessieperiode loopt echter af in 2020. Er is nu dus een tijdelijke verlenging van twee jaar doorgevoerd. Die loopt door op dezelfde voorwaarden als de vorige.

Met die verlening is de discussie over de concessie nog niet van tafel. Die moet net toestaan om over een nieuw akkoord te onderhandelen.

Wetsvoorstel

Onze redactie contacteerde de kabinetten van premier Sophie Wilmès (MR) en minister van Werk en Economie Nathalie Muylle (CD&V), maar voorlopig is niemand bereikbaar voor commentaar.

De kabinetten van vicepremier Alexander De Croo (Open VLD) verwijst door naar De Backer. Daar werd op zijn beurt doorverwezen naar het kabinet-Muylle. Eind november had partijgenoot Vincent Van Quickenborne wel een wetsvoorstel ingediend om de concessie met bpost niet te vernieuwen.

Net vandaag raakte ook bekend dat DPG Media de Nederlandse tak van het Finse Sanoma overneemt.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20