Muylle: ‘Overleg krantencontract mogelijk, maar niet met ontslagnemende regering’

Bpost blijft ook de komende twee jaar geld krijgen om kranten en tijdschriften te leveren, ondanks protest van de digitale nieuwsmedia. ‘Aangezien deze regering in lopende zaken is, moet de volgende regering dit overleg opstarten’, klinkt het bij Nathalie Muylle (CD&V), minister van Werk, Economie en Consumenten.

De ontslagnemende federale regering liet in januari, bij monde van toenmalig minister Kris Peeters (CD&V), weten het debat te willen openen over het krantencontract met bpost. Maar dinsdag kreeg het omstreden systeem toch een verlenging van twee jaar. Het gaat om een contract van 170 miljoen euro per jaar, een groot bedrag dat uitgevers van kranten en magazines dus niet zelf moeten ophoesten.

Bevoegd minister Nathalie Muylle (CD&V) laat aan Businesss AM weten dat die beslissing er komt om de continuïteit te garanderen. De vorige concessie zou eind 2020 aflopen en de regering wou vermijden dat uitgevers zouden beginnen uitkijken naar een alternatief voor het postcontract. De goedgekeurde verlenging vermijdt dat probleem.

‘Te weinig tijd’

‘Specialisten waren het er in januari over eens dat er te weinig tijd was om de volledige procedure, met overleg tussen alle betrokken partijen, op te starten’, stelt haar woordvoerster. ‘Bovendien was de federale regering al sinds december in lopende zaken en was de bevoegdheid er dus niet om de concessie grondig te herbekijken.’

Muylle vindt wel dat een volgende regering het postcontract ten gronde moet herbekijken. ‘Wij staan zeker open voor overleg tussen de uitgevers, digitale nieuwsmedia en de dagbladhandelaars. Als wij deel uitmaken van een nieuwe regering, willen we herbekijken hoe we deze subsidies anders kunnen invullen’, klinkt het nog. Ook Open VLD zou daarvoor openstaan.

Lees ook:
DPG Media neemt Nederlandse tak Libelle-eigenaar over
Bpost krijgt twee jaar extra subsidies voor krantenbedeling

Meer