CD&V bevraagt leden over koers van de federale formatie

In de aanloop naar een belangrijk partijbestuur op maandag, heeft CD&V-voorzitter Joachim Coens een online bevraging in het leven geroepen. Die schotelt alle leden de cruciale vraag van de christendemocraten voor. ‘Moet de partij vasthouden aan een Vlaamse meerderheid?’

‘Als voorzitter ben ik benieuwd hoe jij als CD&V-lid naar de actuele situatie kijkt’, zo staat te lezen in de e-mail met uitleg. De CD&V-voorzitter legt in de tekst kort uit waarmee de politieke partij de afgelopen weken bezig was, zoals zijn informatieopdracht met Georges-Louis Bouchez (MR) en de koninklijke opdracht van Koen Geens. ‘Wie de actualiteit een beetje volgt, weet dat de puzzel niet gemakkelijk is’, luidt het met een understatement.

Nieuwe verkiezingen?

Eerst krijgen de participanten een lijst met inhoudelijke thema’s, waaruit ze drie prioriteiten moeten kiezen. Het gaat onder meer over ‘economie op mensenmaat’, ‘koopkracht en rechtvaardige fiscaliteit’, ‘veilige buurten en migratie’, ‘betaalbare en toegankelijke zorg’, ‘klimaatambitie’, ‘instellingen die werken’ en ‘een ethisch kader dat de meest kwetsbaren beschermt’.

Sinds Paul Magnette (PS) de opdracht van Koen Geens ‘met een ezelsstamp’ beëindigde, houdt CD&V de lijn van een Vlaamse meerderheid – dus mét N-VA – nog strakker aan. De enquête polst daarom ook naar de mening van de leden over dat standpunt. En op het einde moeten ze ook hun voorkeur opgeven: meewerken aan Vivaldi, blijven pleiten voor een Vlaamse meerderheid (desnoods in de oppositie) of nieuwe verkiezingen.

Participatie

In januari, op de nieuwjaarsreceptie van de partij, had voorzitter Joachim Coens al aangekondigd dat hij de leden meer inspraak wou geven. Hij voegde de daad meteen bij het woord en liet de aanwezigen stemmen over het thema van een partijcongres.

Dat de leden zich nu opnieuw mogen uitspreken, is wel opvallend. De enquête werd zaterdagochtend uitgestuurd en kreeg geen einddatum mee. Maar het is wel duidelijk dat Coens de voorlopige resultaten wil meenemen naar het partijbestuur van maandag. En net dan moeten opdrachthouders Patrick Dewael (Open Vld) en Sabine Laruelle (MR) op bezoek bij de koning.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20