Terwijl beleggers massaal chipaandelen dumpen, vergroot Cathie Wood haar belang in Nvidia

De Amerikaanse chipproducenten krijgen de wind van voren. Na het boerenjaar 2021 moeten ze dit jaar heel wat terrein prijsgeven. Daar komt nog eens bij dat ze van de Verenigde Staten de import van bepaalde chips naar China en Rusland moeten inperken. Cathie Wood, de mediagenieke fondsbeheerder achter Ark Invest, blijft in de sector geloven.

Het gaat niet goed met de (Amerikaanse) chipproducenten. Tijdens de coronapandemie konden veel van die bedrijven mooie winsten realiseren omdat de gamesector toen enorm aan het boomen was. Intussen zijn de economieën heropend en hebben veel consumenten hun gameconsole of pc ingeruild voor andere activiteiten, waardoor de vraag naar chips zienderogen afneemt.

Dat bleek bijvoorbeeld uit de kwartaalcijfers van de chipgigant Nvidia. De omzet in de gamingtak was in het tweede kwartaal gedaald met 33 procent naar 2,04 miljard dollar. Dat was voornamelijk het gevolg van de afzwakkende vraag naar gaming-pc’s.

Voorts kregen de Amerikaanse chipproducenten vorige week een nieuwe mokerslag te verwerken. Nvidia maakte toen bekend dat de Amerikaanse regering de verkoop van superchips aan China en Rusland aan banden wilt leggen. De overheid wil op die manier voorkomen dat de technologie in handen valt van militaire gebruikers uit die landen.

2022 is rampjaar voor chipproducenten

Het tot nu toe tegenvallende jaar 2022 heeft dan ook al zijn stempel gedrukt op de beurswaarde van Nvidia. De aandelenkoers is sinds de start van dit jaar gedaald met bijna 55 procent. Ook andere spelers uit de sector bevinden zich in woelig vaarwater. Zo is de aandelenkoers van concurrent Advanced Micro Devices (AMD) gedurende diezelfde periode afgenomen met ruim 45 procent.

De schrik zat er ook even in bij Wood. Ze heeft voor de publicatie van het kwartaalrapport zo’n 300.000 Nvidia-aandelen verkocht. In aanloop naar dat rapport, kort na de omzetwaarschuwing van Nvidia, had de fondsbeheerder nog aandelen bijgekocht.

Intussen is ze opnieuw van koers gewijzigd. Vorige week donderdag heeft Wood aandelen van Tesla verkocht om haar belang in Nvidia te vergroten. Donderdag heeft ze voor 41,5 miljoen dollar aan Nvidia-aandelen gekocht voor drie van haar ETF’s, waaronder ARK Innovation. Vrijdag volgde een nieuwe aankoop ten belope van 2,9 miljoen dollar.

ETF’s Ark kleuren rood

Analisten merken op dat Nvidia nog een zware periode te wachten. Toch zijn er enkele experts die lichtpuntjes zien. William Stein van het beurshuis Truist is daar één van. “De exportrestricties bedreigen de omzet en winst van de groep, maar niet de marktpositie”, klonk het. Hij voegde er wel aan toe dat hij denkt dat de chipproducent het omzetverlies in het kwartaal niet kan compenseren met andere inkomsten.

De ETF’s van Ark Invest doen het op dit moment hoe dan ook niet goed. De koers van Ark Innovation is sinds begin dit jaar met 52 procent gezakt. De ETF ARK Next Generation Internet verloor gedurende diezelfde periode al 58 procent.

(lb)

Meer