Cardano schiet omhoog met 20 procent: smart contracts voor de cryptomunt in zicht

De prijs van cryptomunt Cardano (ADA) steeg de afgelopen 24 uur met meer dan 20 procent. De rally kwam op gang nadat Cardano-stichter Charles Hoskinson aankondigde dat de “Alonzo fork” weldra smart contracts beschikbaar zal maken.

Waarom is dit belangrijk?

Cardano is de vijfde grootste cryptomunt ter wereld en gebruikt proof-of-stake-tech om transacties te verifiëren, net zoals tweede grootste cryptomunt Ether. Cardano wil met zijn blockchain-netwerk positieve veranderingen in de wereld teweegbrengen. Zo is de munt enorm populair in Afrika, waar de meeste jongeren geen toegang hebben tot een lokale bankapp.

Een Amerikaanse wet die proof-of-stake-miners (een systeem waar een “validator” munten inzet om transacties te kunnen verifiëren en zo nieuwe munten mined) zal reguleren, kan het enthousiasme van de Cardano-gemeenschap niet tegenhouden.

Na een aankondiging van Cardano-oprichter Charles Hoskinson op dinsdag dat de datum waarop smart contracts voor het netwerk zullen uitkomen weldra gekend zal zijn, schoot de koers van de cryptomunt omhoog met 21 procent naar een prijs van 1,78 dollar per stuk.

“We zullen binnenkort kunnen aankondigen wanneer de ‘Alonzo hard fork’ zal doorgevoerd worden. En vanaf dat moment zal je smart contracts kunnen gebruiken op Cardano”, zei Hoskinson in een videobericht.

Cardano bereikte op enkele uren tijd zijn hoogste prijsniveau sinds de eerste weken van juni.

Wat houdt de Alonzo-update juist in?

Een “hard fork”, zoals de Alonzo-update van Cardano, is in feite een afsplitsing van de originele blockchain, waardoor er een aanpassing aan de broncode van de cryptomunt kan worden uitgevoerd. Daardoor is het mogelijk om de werking van een munt radicaal te herschrijven.

De Alonzo-fork zal een van de grootste veranderingen aan het proof-of-stake-systeem met zich meebrengen. Er zullen namelijk enkele gedecentraliseerde financiële protocols (DeFi-diensten) worden toegevoegd die gebruikers zullen toelaten om cryptomunten te lenen en verhandelen zonder derde partijen. Daarvoor zullen smart contracts, ofwel overeenkomsten die verankerd zijn in blockchain, toegepast worden.

Hoewel Cardano vandaag duidelijk de grootste uitschieter op de cryptomarkt is, beleven de meeste andere cryptomunten ook een groene dag. Cryptobeursmunt Binance kon een groei van bijna 10 procent optekenen. Ether steeg al met 3,74 procent en Bitcoin klom met 2 procent.

Lees ook:

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20