Busbedrijven vragen staatssteun aan

De sector van de Belgische busbedrijven vraagt staatssteun. Dat zegt hun federatie. ‘Tachtig procent van de vloot van onze 320 bedrijven staat stil’, zegt woordvoerder Kim Taylor.

De Federatie van de Belgische Autobus- en Autocarondernemers (FBAA) vertegenwoordigt de private busbedrijven. Zij rijden in opdracht van openbaarvervoermaatschappijen De Lijn of Tec, vervoeren leerlingen of werknemers, of organiseren toeristische busreizen. Die activiteiten zijn grotendeels stilgevallen. Daardoor zit 80 procent van de 12.500 werknemers zonder werk.

Contradictie

De busbedrijven vallen momenteel tussen wal en schip, zegt Taylor. “De overheid heeft ons gecategoriseerd bij de essentiële dienstverlening. Dat wil zeggen dat onze bedrijven moeten kunnen voortwerken. Dat is goed nieuws, maar anderzijds wordt het aan onze opdrachtgevers verboden om vrijetijdsactiviteiten te organiseren. Schooltrips mogen bijvoorbeeld niet meer. Onze bedrijven worden de facto verplicht tot een lockdown. Ze hebben geen inkomsten, maar ook geen compenserende maatregelen. Dat is contradictorisch.’

De sectorfederatie hoopt ook dat de betalingen voor verzekeringen en de financiering van voertuigen worden opgeschort terwijl de busbedrijven niet actief zijn.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20