Londen is ‘out’: Britten willen nu vooral naar Cornwall verhuizen

In het Verenigd Koninkrijk willen inmiddels meer mensen naar Cornwall verhuizen dan naar Londen. Dat blijkt uit een rapport van de vastgoedwebsite Rightmove, gebaseerd op een analyse van de online zoekopdrachten van Britse bevolking naar kooppanden. Het fenomeen moet volgens de onderzoekers worden toegeschreven aan de uitbraak van de coronacrisis.

Opgemerkt wordt dat de aanhoudende lockdowns om de verspreiding van het virus te bestrijden, de Britse bevolking hebben aangezet om haar levensstijl te heroverwegen.

Ruimte

‘Londen oefent traditioneel van alle regio’s in het land steeds de grootste aantrekkingskracht op de Britse bevolking,’ merkt Rightmove op. ‘Dat is echter niet langer het geval. Meer dan de helft van de woningzoekenden in de Britse hoofdstad wil immers naar een ander gebied verhuizen, tegenover 39 procent een jaar geleden.’

‘Bovendien kan worden vastgesteld dat de verkoop van vrijstaande woningen met vijf bedden enorm is gestegen, terwijl ook de vraag naar tuinen – een bewijs dat de Britten meer ruimte zoeken – is toegenomen.’

Het fenomeen kan trouwens niet alleen in Londen worden opgetekend. ‘De tien grootste steden van het land vertonen alle eenzelfde patroon,’ zeggen de onderzoekers.

‘Twaalf maanden van herhaaldelijke lockdowns hebben ervoor gezorgd dat gezinnen geconfronteerd werden met lange periodes van thuisonderwijs en beperkingen op de bewegingsvrijheid, terwijl een derde van de arbeidskrachten op telewerk is moeten overschakelen’, voeren de onderzoekers aan.

‘Ondersteund met tijdelijke fiscale stimulansen hebben deze problemen geleid tot een grotere interesse in landelijke regio’s. De Britse bevolking wil een ruimere woning en wil daarbij ook liefst de grote stedelijke centra vermijden.

Garage

Dit heeft ertoe geleid dat inmiddels Cornwall, in het zuidwesten van het land, op de Britse vastgoedmarkt de grootste populariteit geniet. Naast Cornwall kunnen nog twee andere regio’s uit dat gebied op een toenemende interesse rekenen.

Dorset, het gebied naast Cornwall, staat in de rangschikking op een derde plaats. Devon klom van de twintigste naar een tiende plaats. Zes van de top tien locaties die het voorbije jaar de grootste stijging in populariteit lieten optekenen, zijn in Cornwall en Devon gesitueerd.

Het dorp Stithians in Cornwall liet zelfs een stijging met 224 procent optekenen tegenover een jaar geleden.

Tijdens de tweede helft van vorig jaar kende de verkoop van woningen op landelijke locaties een toename van 69 procent tegenover dezelfde periode het jaar voordien. In de stedelijke gebieden was er sprake van een stijging met 49 procent.

‘Opmerkelijk is ook dat bij vele zoekopdrachten ook gewag wordt gemaakt van een garage’, zeggen de onderzoekers nog. ‘Ook dit toont aan dat de Britten meer naar een woonplaats op het platteland op zoek gaan.’

‘In dergelijke omstandigheden wordt een auto immers bijzonder interessant om de verplaatsingen naar de stad te maken. Sommigen willen de garage bovendien ombouwen tot een kantoor of een andere werkplaats.’

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20