Engeland wordt wijnland dankzij bankiers op druivenjacht

Groot-Brittannië staat niet bekend als wijnland, maar doorgedreven investeringen van voormalige bankiers doen de situatie kantelen.

In 2019 won La Perfide, een Britse wijn van het wijnhuis Coates en Seely een trofee op de International Wine and Spirit Competition. Een coup, het zijn zowat de Oscars van de wijn. Die uit de handen van de Franse concurrentie wrikken is geen evidentie. Het is slechts het eerste teken aan de wand dat Britse wijnen booming business zijn. Opvallend: eigenaar Coates is een voormalig City-bankier, en hij is niet alleen.

Warme dagen, rijpe druiven

Volgens persagentschap Bloomberg lijkt het erop dat wijnbouwer een tweede carrière wordt voor Londense bankiers. Verschillende merken, zoals Coates en Seely, Rathfinny, en Hambledon, Nyetimber en Chapel Down worden gerund door ex-kapitaalinvesteerders. Dat verklaart de eerste successen van de Britse wijn.

De gravin van Cornwall proeft wijn op de Scilly-eilanden, in Cornwall. – Isopix

Zeker in het zuiden van Engeland staan steeds meer wijnranken. In de zomer van 2018, die ongewoon warm was, kwamen er veel extra wijnbouwers op het toneel. De opwarming van de aarde zorgt er sowieso voor dat wijndruiven beter kunnen rijpen op de Britse eilanden. De productie steeg dan ook van 5 miljoen flessen in 2015 naar 13,2 miljoen flessen in 2018.

Meer wijnranken

Dat vertaalt zich, volgens handelsorganisatie Wine GB, in een dramatische stijging van het aantal wijngronden in Engeland. Sinds 2015 is de oppervlakte aan wijnranken in Groot-Brittannië met 83 procent gestegen. Dat is meer dan 35 vierkante kilometer erbij.

Wijnbouwers hebben lang sprankelende wijn verbouwd op de Engelse krijtachtige grond. Die is vergelijkbaar met die in de Champagnestreek. Met de Britse wijn wordt echter een nieuwe markt aangeboord.

Winkelketens en samenwerkingen

Bekende wijnbouwer Taittinger sloot een deal met Britse wijnspecialist Hatch Mansfield om een Domaine Evremond in Kent te verbouwen. Het project besloot eerst zo’n 2.000 are in Zuid-Engeland. Na een succesvolle eerste botteling, komt daar nu nog eens 2.000 are bij.

De vraag naar Britse wijn wordt vooruitgestuwd door de Britse winkelketens, die er meer van aanbieden. Zeker high-end ketens zoals Waitrose spelen daar een belangrijke rol in, net zoals enkele pubs die de wijn promoten. De vraag blijft of dat voldoende is om van Britse wijn ook een business voor de lange termijn te maken.

Meer