Britse boterhammen mogen Nederland niet binnen na brexit: ‘Alles afgeven, meneer’

Nederlanse douanemedewerkers zijn gefilmd terwijl ze op een Britse ferryboot voedsel afnemen van passagiers. Dat zegt het Franse BFM TV. Na de brexit zijn er namelijk nieuwe regels voor de invoer van voeding.

Vlees en kaas van Groot-Brittannië naar Europa vervoeren, sinds de brexit moet u er eigenlijk rekening mee houden dat er invoertarieven gelden. Volgens de Franse nieuwszender BFM TV namen enkele Nederlandse douanemedewerkers dat gebod iets te ernstig.

‘Alles afgeven’

Op de beelden is te zien hoe de duidelijk geuniformeerde agenten op een veerboot tussen het VK en Hoek van Holland, bij Rotterdam, tussen de wagens manoeuvreren. ‘Welkom bij de brexit meneer. Het spijt me’, zegt een agent. Hij neemt daarbij een ingepakte boterham over van een verbaasde Poolse chauffeur.

De chauffeur stelt nog voor aan de agent om het vlees van tussen het brood te halen, zodat hij dat laatste tenminste kan opeten. Dat mag niet. ‘Neen, alles wordt geconfisqueerd’. Ook een andere chauffeur, die een broodje met vis mee heeft, moet dat afgeven.

Boterhammen met ham en kaas

Het klinkt allemaal een beetje extreem, maar de regering van Boris Johnson had al gewaarschuwd dat er dergelijke scenario’s op tafel lagen. Toen gaf die zelf het voorbeeld van broodjes met ham en kaas, die na de brexit eigenlijk de Europese Unie niet meer binnen mogen.

Specifiek staat er dat het binnenbrengen van voedingsproducten, specifiek met vlees of zuivel, zelfs voor persoonlijke consumptie, verboden is. Daarmee moet vermeden worden dat ziekteverwekkers het continent op komen. Ook de Verenigde Staten en Australië hebben zulke regels. In de VS moet u het bij aankomst letterlijk aangeven als u een appel in uw rugzak heeft.

Winkels

Dat is niet alleen een probleem voor reizigers, al drijft dat het conflict wel enigszins op de spits. Maar ook de Britse winkelketen Marks and Spencer zit in de problemen. Die krijgt zijn boterhammen namelijk niet meer binnen in Frankrijk, waar ze erg populair zijn.

Intussen gaat het ook fout in de andere richting: door aanslepend papierwerk waar niemand op voorbereid bleek te zijn, blijven sommige winkelrekken leeg.

Lees ook:

Meer