10 Britten mogen Nederland niet in door de brexit en coronaregels

Op Schiphol zijn de laatste dagen al 10 Britten tegengehouden door de Koninklijke Marechaussee. Ze mogen het land niet in na de brexit.

Dat de brexit voor chaos en files in Dover zou zorgen, daar leken de meeste Britten op voorbereid na 4 jaar onderhandelen. Maar de coronacrisis heeft nu een dubbel effect op reizigers die de EU in willen. Zij moeten zich namelijk aan twee sets regels houden.

Coronaregels anders voor Britten

Vandaar dat de luchthaven van Schiphol, een van de drukste vlieghavens van Europa, al tien Britten moest weigeren. Niet omdat ze de verkeerde papieren hebben, zoals de Britten die dit weekend naar hun huis in Spanje wilden. Maar omdat ze de coronaregels aan het schenden waren.

Nederland heeft namelijk strengere regels voor inwoners van niet-EU landen. Verkeer binnen de grenzen van de EU stilleggen is veel moeilijker, maar wie Nederland nu in wil en uit een rode zone komt, moet daar een goede reden voor hebben. Een plezierreisje is dat niet.

‘Ze hebben allemaal wel een negatieve PCR-test, maar ze vergeten de basisregel, dat het moet gaan om een noodzakelijke reis, bijvoorbeeld voor werk of vanwege zwaarwegende privéomstandigheden’, zegt woordvoerder Robert van Kapel van de Marechaussee aan de NOS. ‘Ook mensen uit een veilig land mogen door, zoals Australië of Singapore, maar het Verenigd Koninkrijk is zeker geen veilig land.’

Verkeerde papieren en corona

In totaal heeft de Koninklijke Marechaussee in 2020 zowat 1.900 mensen de toegang tot het land ontzegd, in alle luchthavens van Nederland samen. Dat zijn er minder dan in 2019, maar er was dan ook substantieel minder vliegverkeer. 1.000 passagiers hadden de verkeerde papieren, hadden niet genoeg geld mee of waren een gevaar voor de openbare orde.

900 anderen waren in overtreding van de coronaregels. Daarbij valt het de Nederlanders op dat vooral Amerikanen graag via Schiphol het vasteland bezoeken. 300 van de 900 waren namelijk afkomstig uit de Verenigde Staten. Dat is momenteel een rode zone en dus zijn plezierreisjes uit den boze.

Lockdownbeleid Nederland

Nederland heeft sinds het begin van de coronacrisis een soepeler pandemiebeleid dan België, zonder formele lockdowns. De tweede golf kwam echter hard aan bij onze noorderburen. Op 20 december piekte het aantal nieuwe gevallen met ruim 13.000 per dag. De regering zag zich genoodzaakt om de maatregelen toch aan te scherpen.

Momenteel is de horeca in Nederland gesloten, net zoals de meeste indoor sportplekken. Evenemenen zijn verboden. Misvieringen, huwelijken en begrafenissen mogen er wel nog in groep doorgaan. U mag er maximum twee mensen tegelijk binnenlaten, maar dat mogen wel elke dag twee andere mensen zijn. Net zoals bij ons is alcohol op straat er verboden vanaf 20u.

Meer