Negatieve coronatest verplicht voor wie naar Nederland wil reizen

Wie vanaf vandaag naar Nederland reist met de trein, de bus of het vliegtuig moet een recente negatieve coronatest kunnen voorleggen. Dat geldt voor bijna alle landen ter wereld. Enkel voor landen waar er amper coronabesmettingen zijn, is de regel niet van toepassing.

Nederland verplichtte vorige week al alle reizigers uit het Verenigd Koninkrijk en Zuid-Afrika om een negatieve coronatest voor te leggen voor ze het land binnen mochten. Die regel werd in het leven geroepen om de nieuwe, nog besmettelijkere, variant van het coronavirus uit Nederland te houden. Nu wordt die regel verder uitgebreid.

Risicogebied

Vanaf vandaag moet iedereen die uit een risicogebied komt, een negatieve coronatest kunnen voorleggen die minder dan drie dagen oud is. De regel geldt dus voor bijna alle landen ter wereld. Het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken heeft namelijk het grootste deel van de wereld als risicogebied bestempeld.

Ook wie vanuit België naar Nederland reist met de trein, de bus of het vliegtuig moet dus recent negatief getest hebben op het coronavirus.

Niet met de auto

Het vervoersmiddel waarmee je naar Nederland reist, speelt wel degelijk een rol. Wie met de auto gaat, moet namelijk géén negatieve coronatest kunnen voorleggen. Want dat zou bijna onmogelijk te controleren zijn.

Nederland legt nu de verantwoordelijkheid bij luchtvaartmaatschappijen en vervoersbedrijven. Zij moeten iedereen die wil opstappen, controleren. De regel is simpel: geen negatieve test is niet welkom. De overheid zal steekproefgewijs controleren of die controles correct uitgevoerd zijn.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20