Britten met huis in Spanje eerste brexitslachtoffers: ‘Papieren niet geldig om te reizen’

Britten die in Spanje genieten van een pensioen of er eenvoudigweg een huis hebben, zijn de eerste gewone slachtoffers van de brexit. Een aantal onder hen kan niet terugvliegen naar Spanje.

Chaos kon het bezwaarlijk genoemd worden, maar een klein relletje is het wel. Een tiental Britten op de Londense luchthaven van Heathrow miste op zaterdagavond een vlucht naar Spanje. Reden: hun papieren zijn niet in orde, door de brexit.

Van NIE naar TIE

Tot voor 1 januari moesten Britten met een verblijf in Spanje een NIE hebben. Dat is een soort nationale identiteitskaart in Spanje, voor wie er een verblijfplaats heeft. Aangezien het VK toen nog lid was van de Europese Unie, en ze dus vrij konden reizen binnen de EU, was dat voldoende. Maar nu vraagt het zuidelijke land dat de Britten een TIE aanvragen, dat is een identiteitskaart voor vreemdelingen.

De redenering is logisch: aangezien de Engelsen nu van buiten de EU komen, kunnen ze nog wel inwoner zijn van Spanje, maar vallen ze onder andere immigratieregels. Dat die verandering van papierwerk er kwam, was geweten. Maar het Spaanse systeem is zodanig overladen, dat er vertraging zit op de aflevering van de TIE-kaarten.

Wanneer komt de TIE erdoor?

Wanneer die papieren er dan zullen zijn, is nog niet duidelijk. De Spaanse overheid heeft nog geen datum op het oog. Dat is een klein drama voor wie momenteel vast zit op het de Britse eilanden, terug naar huis keren, kan namelijk niet met het vliegtuig.

De Britse ambassade heeft gezegd op haar Facebookpagina dat er veel boodschappen van Britse inwoners in Spanje binnenstromen. De ambassade vraagt ‘grotere flexibiliteit van de Spaanse overheid gevraagd’ voor mensen die hun TIE-kaart nog niet hebben kunnen oppikken.

Niet alleen voor Spaanse inwoners met een Britse identiteitskaart zijn er problemen. Ook studenten die naar Spanje moeten terugkeren voor de start van het semester en mantelzorgers zitten in de problemen. Er zijn officieel ongeveer 300.000 Britten met een verblijf op Spanje of de Spaanse eilanden zoals Ibiza.

Lees ook:

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20