Britse bedrijven keren China massaal de rug toe: “Dat kan de inflatie doen toenemen”

Britse bedrijven knippen de banden met China door omdat ze zich zorgen maken over de (politieke) spanningen tussen China en het Verenigd Koninkrijk. “Het vertrek van de Britse bedrijven kan de inflatie doen toenemen”, merkt Tony Danker, directeur van de Confederation of British Industry (CBI), op in een interview met Financial Times.

De relatie tussen het Verenigd Koninkrijk en China staat al enkele jaren onder spanning. Denk bijvoorbeeld aan de omstreden veiligheidswet in de autonome regio. Die werd in 2020 door het Chinese parlement opgelegd aan de voormalige Britse kroonkolonie en beperkt in grote mate de eerder beloofde vrijheden van de burgers van Hongkong. Dat is niet naar de zin van het Verenigd Koninkrijk en tal van andere westerse landen.

Boris Johnson, aftredend premier van het Verenigd Koninkrijk, was een maand geleden nog zeer kritisch voor de wijze waarop China Hongkong behandelt. “China is er niet in geslaagd het ‘1 land, 2 systemen’-principe te handhaven. We hadden daar nochtans in 1997 een akkoord over bereikt in het kader van de overeenkomst die een einde maakte aan de Britse koloniale overheersing”, zei hij toen naar aanleiding van de 25ste verjaardag van de overdracht van Hongkong naar China.

Het comité van onafhankelijke experten van de Verenigde Naties dat toeziet op de mensenrechten eist overigens dat China die wet intrekt.

Chinese overnames blokkeren

Vorige week zei het hoofd van de Britse buitenlandse inlichtingendienst, Richard Moore, dan weer dat China een topprioriteit is voor Secret Intelligence Service (SIS), beter bekend als de MI6. “Het is een bijzonder complexe uitdaging te begrijpen hoe Peking zijn strategische doelen nastreeft”, klonk het. “Het is onze taak de Britse ministers en beleidsmakers te helpen dat te begrijpen, zodat ze kunnen omgaan deze moeilijke relatie met de Chinezen.”

Het Verenigd Koninkrijk blokkeert ook almaar meer Chinese overnames van bedrijven wegens nationale veiligheidsredenen. Daar komt nog eens bij dat Liz Truss en Rishi Sunak, de twee kandidaten die Johnson als premier willen opvolgen, hebben gezegd dat zij van plan zijn zich harder op te stellen tegenover China.

Britse bedrijven knippen banden met China door

Volgens Danker komt het dan ook als geen verrassing dat meer en meer Britse bedrijven de banden met China doorknippen. “Ook het feit dat de Verenigde Staten zich almaar meer zorgen maken over China speelt de Britten parten”, voegt hij eraan toe. “Ze gaan dus handelsrelaties aan met partners in andere landen, wat de inflatiedruk vergroot, want de producten van die leveranciers zijn duurder dan die van de Chinese concurrenten.”

“Je hoeft geen genie te zijn om te bedenken dat goedkope goederen misschien wel een definitief tot het verleden kunnen behoren”, besluit hij. De Britse inflatie bedroeg vorige maand 9,4 procent, het hoogste niveau in veertig jaar.

(lb)

Meer