Brit heeft nog evenveel bewegingsvrijheid als een Ivoriaan; Amerikaan op hetzelfde niveau als een Rwandees

De uitbraak van de coronapandemie heeft wereldwijd de kracht van paspoorten sterk uitgehold. Burgers die met hun paspoort vroeger nagenoeg over de hele wereld visumvrij konden reizen, werden in hun bewegingsvrijheid sterk beknot. Dat blijkt uit een rapport van consulent Henley & Partners.

Op die manier kan een Japanner, die theoretisch over het meest krachtige paspoort van de wereld beschikt, in praktijk visumvrij nog naar even veel landen reizen als een Kazak. Een Brit staat op hetzelfde niveau als een Ivoriaan, terwijl een Amerikaan met zijn paspoort evenveel buitenlandse bestemmingen kan bereiken als een Rwandees.

Reisbeperkingen

“Een Japans paspoort laat zijn eigenaar normaal toe om visumvrij naar 193 andere landen te reizen”, verduidelijkt Henley. “Daarmee heeft Japan het krachtigste paspoort van de hele wereld.”

“De reisbeperkingen die na de uitbraak van de coronacrisis werden ingevoerd, hebben de internationale bewegingsvrijheid van de Japanners echter drastisch ingekort. In praktijk kunnen Japanners visumvrij nog naar 75 andere landen reizen. Daarmee hebben ze nog dezelfde mogelijkheden als Kazakken.”

Eenzelfde fenomeen kan ook bij de andere krachtige paspoorten worden opgemerkt. Singapore staat in de normale ranglijst op een tweede plaats met 192 visumvrije bestemmingen. Door de uitbraak van de coronacrisis is die vrijheid echter teruggebracht tot 70 bestemmingen.

Daarmee valt Singapore terug tot het niveau van de Dominicaanse Republiek. Een Singaporees paspoort is in praktijk zelfs minder krachtig dan een exemplaar uit onder meer Namibië, Wit-Rusland of Malawi.

Duitsers volgen met 191 visumvrije bestemmingen in de rangschikking op een derde plaats, maar kunnen in praktijk nog slechts naar 81 landen reizen. Daarmee staat Duitsland ex-aequo met Oman. Een gelijkaardig fenomeen moet in de meeste landen worden vastgesteld.

Twijfels

De onderzoekers merken op dat zelfs landen met een geavanceerd vaccinatieniveau nog altijd met zware reisbeperkingen worden geconfronteerd. “Er zal wellicht nog minstens gedurende het hele jaar met een ernstige beperking op de wereldwijde mobiliteit rekening moeten worden gehouden”, zegt Christian Kaelin, voorzitter van Henley & Partners, in een commentaar op de cijfers.

“In vele landen zijn er twijfels gerezen over de mogelijkheden die ter beschikking zijn om de wereldwijde crisis aan te pakken. Er is dan ook grote aarzeling om de grenzen weer open te stellen.”

Tijdens het eerste kwartaal van dit jaar heeft de internationale mobiliteit zich dan ook slechts kunnen herstellen tot 12 procent van de wereldwijde bewegingsvrijheid die twee jaar geleden, voor de uitbraak van de coronapandemie, was opgetekend.

(NS)

Meer