Krabbelt de cruisesector weer recht? Wereldreizen al meer dan een jaar op voorhand uitverkocht

Na bijna een jaar van zelfisolatie en lockdowns kunnen veel mensen blijkbaar niet wachten om vier maanden op een gigantisch schip door te brengen. Verschillende wereldcruises rond kerst 2021 zijn al volledig volzet.

Terwijl de Covid-19-pandemie nog door bleef razen, stelden reisbureaus in de zomer reservaties voor cruiseschepen al open. Vooral wereldcruises die de volledige planeet rondvaren op 136 dagen deden het uitzonderlijk goed. Het seizoen van kerst 2021 was volledig uitverkocht in enkele weken.

Internationale belangstelling

Viking Cruises, het bedrijf achter de wereldcruises Viking Star en Viking Neptune, meldde aan persagentschap Bloomberg dat ze hun schepen makkelijk volzet kregen. Alle 930 plaatsen op beide schepen zijn gereserveerd. Blijkbaar wordt het verlangen naar een wereldwijde cruise globaal gedeeld: de prijskaartjes werden door klanten over de hele wereld aangekocht.

Viking Cruises werd zodanig overdonderd door de ticketverkoop dat ze de mogelijkheid bekijken om in 2023 al een volgende reis in te leggen. ‘We willen een volgende reismogelijkheid zo snel mogelijk aanbieden,’ zei Richard Marnell, de vicepresident van Viking Cruises.

Er zijn nog enkele vrije kajuiten op de cruiseschepen, maar dat komt omdat die voorbehouden zijn voor de eventuele quarantaine van mensen die besmet zouden zijn met het coronavirus.

Het prijskaartje

Door de toeloop aan cruisefanaten is het prijskaartje om aan boord te kunnen zijn ook fors toegenomen. Een tweepersoonskamer kan wel 50.000 dollar, ofwel zo’n 41.000 euro, kosten. Voor een luxueuze suite tel je al gauw honderden duizenden euro’s neer.

Een suite op de stijlvolle cruiseschepen van Seabourn kost zelfs ongeveer een half miljoen dollar per koppel. Die schepen kunnen zeker 450 passagiers dragen. Volgens Seabourn zijn alle top-suites op het cruiseschip Sojourn al volledig uitverkocht. Het gaat over cruises van vijf maanden die uitvaren in 2022 of 2023. Seabourn moest maandag ook een wachtlijst aanleggen.

Het is goed nieuws voor de cruisesector die vorig jaar meer dan 24 miljard euro aan verlies moest aantekenen en nog steeds opkijkt tegen een onzekere toekomst. Er werken ongeveer 178.000 mensen in de cruisesector.

Lees ook:

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20