“Braziliaans milieubureau laat merendeel budgetten ongebruikt”

Het Braziliaanse milieubureau Ibama zette vorig jaar minder dan de helft van zijn totale werkingsbudget in voor natuurbescherming, ondanks de verdere ontbossing van het regenwoud in de Amazone. Dat blijkt uit een analyse van het Braziliaanse Climate Observatory.

De ontbossing in het Braziliaanse regenwoud bereikte vorig jaar het hoogste niveau in anderhalf decennium. Dat blijkt uit satellietgegevens, waarbij gewag gemaakt werd van een verlies van ruim 14.000 vierkante kilometer.

Beloftes

De Braziliaanse president Jair Bolsonaro heeft zich sinds zijn aantreden drie jaar geleden in het algemeen als een groot scepticus tegenover doorgedreven natuurbescherming getoond. “Onder druk van de Verenigde Staten en Europa heeft hij vorig jaar echter zijn toon verzacht”, merkt het persbureau Reuters op.

“Hij beloofde daarbij onder meer het budget voor het milieubureau Ibama te verdubbelen. Daardoor kreeg het bureau vorig jaar in totaal een werkingsbudget van 219 miljoen reais (36 miljoen euro).”

Het Climate Observatory berekende echter dat Ibama vorig jaar slechts 41 procent van zijn beschikbare budget heeft gebruikt.

“Het merendeel van het saldo werd doorgeschoven naar dit jaar en zou voor de dekking van algemene uitgaven, zoals de aankoop van apparatuur en materiaal, zijn bedoeld, in plaats van voorzien te worden voor acties die de natuur zouden moeten beschermen”, zeggen woordvoerders van het Climate Observatory.

Versnellende ontbossing

Ibama besteedde vorig jaar ongeveer driekwart van zijn totale budget – ongeveer 1,8 miljard reais – aan salarissen, pensioen en andere vaste uitgaven.

Het Climate Observatory benadrukte dat de beschikbare middelen vorig jaar hadden kunnen worden besteed aan directe inspanningen om de versnellende ontbossing te bestrijden.

Suely Araujo, een voormalig hoofd van Ibama en beleidsspecialist bij het Climate Observatory, erkende dat er steeds enkele budgetten naar volgend jaar worden doorgeschoven, maar dit keer is daarbij volgens haar een uitzonderlijk hoog bedrag ongebruikt gelaten.

Gedurende de drie jaar voor Bolsonaro in Brazilië aan de macht kwam, gaf Ibama tussen tussen 86 procent en 92 procent van zijn werkingsbudget uit. “Om efficiënt te kunnen werken, moet niet worden gekeken naar de beschikbare budgetten, maar naar de reële bestedingen”, merkt Araujo daarbij op.

(am)

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.