Brazilië wil buitenlandse hulp voor strijd tegen ontbossing Amazone

Brazilië wil 1 miljard dollar buitenlandse hulp om de ontbossing in het regenwoud van de Amazone te helpen verminderen. Dat heeft Ricardo Salles, de Braziliaanse minister van Milieu, in een interview met de Braziliaanse krant O Estado de Sao Paulo gezegd.

Vorig jaar verloor het Braziliaanse Amazonewoud door ontbossing een oppervlakte van 1,5 miljoen hectare.

Hulpbronnen

‘Het plan is om op twaalf maanden tijd een bedrag van 1 miljard dollar te verzamelen’, zei Salles. ‘Met dat budget zou het mogelijk moeten zijn om bij de ontbossing een reductie tussen 30 procent en 40 procent voorop te stellen.’ Brazilië krijgt veel kritiek omdat het land de ontbossing in de Amazone, het grootste regenwoud, niet heeft kunnen beteugelen.

De Braziliaanse president Jair Bolsonaro heeft duidelijk laten blijken dat hij het regenwoud in eerste instantie vooral voor de ontginning van de economische hulpbronnen wil gebruiken. Hij stuurde het Braziliaanse leger wel naar het gebied om de ergste uitwassen aan te pakken, maar dat heeft weinig resultaten opgeleverd.

‘Een derde van het beschikbaar budget zou worden gebruikt voor de financiering van acties die de ontbossing rechtstreeks zouden kunnen bestrijden,’ aldus Salles. ‘Het resterende bedrag zou kunnen worden ingezet voor economische ontwikkeling en het aanbieden van alternatieve opportuniteiten aan mensen die in het verleden economische baten uit het regenwoud haalden.’

Verdwenen: 2,3 miljoen hectare

De minister voegde er wel aan toe dat het leger de leiding over het project zou behouden. ‘Het is goedkoper om het vaste dagtarief voor de inzet van het leger te betalen dan om fulltime stafmedewerkers in te huren bij milieubureau Ibama,’ betoogde de minister, die nog aangaf aan onder meer de Verenigde Staten en Noorwegen gevraagde te hebben hun medewerking aan het project te verleden.

‘Indien het geld niet beschikbaar is, zullen we ons best doen met de middelen die voorhanden zijn, maar dan zal het niet mogelijk zijn om concrete doelen voor de reductie van de ontbossing naar voor te schuiven,’ aldus nog Salles.

De ontbossing in de Amazone is het voorbije jaar met 17 procent gestegen. Bosbranden, de veeteelt en houtkap zorgden ervoor dat een bosgebied van ongeveer 2,3 miljoen hectare is verdwenen. Dat komt ongeveer overeen met de oppervlakte van de staat El Salvador. Dat zegt een rapport van de organisatie Amazon Conservation.

Sinds de eeuwwisseling waren er slechts twee jaren waar een grotere ontbossing werd opgetekend. In Brazilië ging het grootste gebied verloren, maar ook Bolivia, Peru en Colombia werden zwaar door ontbossing geraakt.

(lb)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20