Sinds Bolsonaro verdwijnt het Amazonewoud aan een moordend tempo

Het Braziliaanse agentschap voor ruimteonderzoek Inpe trok maandag aan de alarmbel. Uit satellietgegevens blijkt namelijk dat er in 2020 meer dan 11.000 vierkante kilometer van het Amazonewoud is verdwenen. Het is van 2008 geleden dat de ontbossing nog zo snel ging.

De Braziliaanse president Jair Bolsonaro gelooft niet in het bestrijden van klimaatopwarming. Amazonewoud kappen om plaats te maken voor land- en mijnbouwbedrijven ziet hij als cruciaal voor de economische ontwikkeling van zijn land.

Een gebied bijna zo groot als Vlaanderen ontbost

Sinds hij verkozen is heeft hij het grootste regenwoud ter wereld, dat voor 60 procent binnen Braziliaanse grenzen ligt, gestript van zijn bescherming. De instellingen die belast zijn met de bescherming van de Amazone heeft hij verzwakt of kapot bespaard.

Daardoor is er 9,5 procent meer Braziliaans regenwoud verdwenen dan vorig jaar, 11.088 vierkante kilometer in totaal. Dat is een gebied bijna zo groot als Vlaanderen. In 2018, toen Bolsonaro aantrad, werd er 7.536 vierkante kilometer ontbost.

Het Amazonewoud is cruciaal om de ergste gevolgen van de klimaatverandering te voorkomen, vanwege de enorme hoeveelheid koolstofdioxide die het absorbeert.

Meer