Lokale verkiezingen in Brazilië verzwakken president Bolsonaro

Gematigde en centrum-rechtse partijen waren de grote winnaars van de lokale verkiezingen in Brazilië. De kandidaten van de populistische president Jair Bolsonaro, de zogeheten ‘Trump van de tropen’, moeten nagenoeg allemaal inpakken. 

Twee jaar voor de federale verkiezingen krijgt de beweging van de populistische president een zware electorale tegenslag op haar bord. In Rio de Janeiro werd de zittende burgemeester en Bolsonaro-aanhanger Marceolo Crivella, afgemaakt door Eduardo Paes, een centrist. 

De linkse Arbeiderspartij, die voor Bolsonaro meer dan een decennium de onbetwistbare primus was van de Braziliaanse politiek, deelde ook in de klappen. De partij van de ooit razend populaire voormalige president Lula Da Silva, wist geen enkele grote stad te verzilveren. Van de grootstedelijke kandidaten die Bolsonaro steunde, heeft er slechts één een overwinning behaald, in Vitoria. 

Testmatch voor de federale verkiezingen

De verkiezingen in meer dan 5.000 gemeenten zijn een belangrijke lakmoesproef voor het politieke klimaat in het grootste land van Latijns-Amerika, twee jaar voor de federale verkiezingen. Wie de lokale politieke machines controleert, heeft trouwens al een voordeel voor de verkiezingscampagne van 2022. 

Bolsonare komt verzwakt uit die test. Analisten wijten het verlies vooral aan het feit dat Bolsonaro nooit de moeite heeft gedaan om een partij op te richten. Het ontbreekt hem aan een politiek apparaat dat allianties kan smeden. De kandidaten die hij steunde koos hij op basis van zijn persoonlijke voorkeur, en dat is slecht afgelopen. 

Onder Brazilianen heeft Bolsonaro wel nog een waarderingscijfer van 38 procent. Voor Braziliaanse presidenten is dat een hoge score. Analisten denken dat de schade van deze gemeenteraadsverkiezingen beperkt kan blijven voor de uiterst rechts politicus, aangezien hij vooral teert op persoonlijk charisma. 

Bolsonaro, die het label van de ‘Trump van de tropen’ heeft omarmd, zei zondag nadat hij zelf was gaan stemmen dat hij nog wat langer zal wachten voordat hij de Amerikaanse verkiezingsoverwinning van Joe Biden erkent. Hij herhaalde ook de onbewezen aantijgingen van president Donald Trump over onregelmatigheden in de Amerikaanse stembusgang.

Lees ook:

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20