Zoon ‘anti-corruptiepresident’ Bolsonaro vermeend lid van een criminele organisatie

Het Openbaar Ministerie van Rio De Janeiro heeft een rechtszaak aangespannen tegen Flavio, de zoon van de Braziliaanse president Bolsonaro. De jonge Bolsonaro wordt aangeklaagd met ‘lidmaatschap van een criminele organisatie, geldverduistering en het witwassen van geld’.

Het gaat over feiten die gepleegd zouden zijn tussen 2007 en 2018, toen Flavio een volksvertegenwoordiger was in de staat Rio de Janeiro. 

Er volgen vast nog meer aanklachten. Het gaat om een grootschalig onderzoek waarin ook andere leden van familie van de president betrokken zijn, zoals de Braziliaanse first lady. De zaak zal de reputatie van de president geen deugd doen, aangezien zijn voornaamste campagnebelofte dat hij de wijdverspreide corruptie in de Braziliaanse politiek zou uitroeien. 

Spookpersoneel

Het onderzoek begon in 2018, toen bleek dat Fabricio Queiroz, een handlanger van Bolsonaro junior en een voormalige politieagent, verdachte transacties had gemaakt. Braziliaanse media vermoeden nu dat Queiroz zijn baas aan de galg heeft gepraat in ruil voor strafvermindering. 

Deze zomer nog kwam het onderzoek al uitgebreid in de pers. Toen bleek dat Michelle Bolsonaro, de vrouw van de president, 21 verdachte bankdeposito’s van Queiroz had ontvangen die ze niet kon verklaren. 

Het gaat om een soort zwendel die in Brazilië bekend staat ‘rachadinha’. Daarbij vullen politici hun staf met ‘spookpersoneel’ en drukken de lonen achterover. Aanklagers beschuldigen Flavio Bolsonaro van het verduisteren van in totaal 2,7 miljoen real (410.000 euro).

‘Ik heb niets illegaal gedaan’, verdedigt de jonge Bolsonaro zich op Instagram. Hij beweert dat het een politieke heksenjacht is, aangezien de aanklacht er komt op de vooravond van de lokale verkiezingen.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20