Brazilië gaat de VS achterna: Bolsonaro dreigt met exit uit WHO

Na de Amerikaanse president Donald Trump keert nu ook de Braziliaanse president Jair Bolsonaro zich tegen de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO).

Halverwege april maakte Trump bekend dat de Verenigde Staten hun budget van 500 miljoen dollar tijdelijk opschortte, omdat de instelling onbetrouwbare informatie zou gegeven hebben over de coronapandemie. Vorige week maakte hij die beslissing definitief: zijn land verbreekt de banden met de WHO.

‘Geen ideologische vooroordelen’

Alles heeft te maken met Trumps bewering dat de WHO en China onder één hoedje spelen om de ware toedracht te verhullen. ‘China heeft totale controle over de WHO, ondanks het feit dat het slechts 40 miljoen dollar per jaar betaalt’, zei Trump. ‘De wereld heeft antwoorden nodig van China op het virus. We moeten transparantie krijgen.’

Ook zijn Braziliaanse tegenhanger is die mening toegedaan. ‘De Verenigde Staten zijn vertrokken uit de WHO. Of de WHO werkt zonder ideologische vooroordelen, of wij stappen ook op. Wij hebben geen nood aan mensen van buitenaf die hun mening geven over de gezondheid hier’, zo verklaarde hij aan de pers in Brasilia.

Zwaar getroffen

Dat de Wereldgezondheidsorganisatie vrijdag nog waarschuwde voor te snelle versoepelingen van de lockdownmaatregelen, kan er bij de uiterste rechtse Bolsonaro niet in. Hij is een uitgesproken tegenstander van die maatregelen en gaat geregeld de confrontatie aan met gouverneurs die ze hebben ingevoerd in hun staat.

Brazilië is midscheeps getroffen door het coronavirus. De teller staat er al op meer dan 34.000 overlijdens als gevolg van een besmetting. Enkel in de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk vielen nog meer overlijdens te betreuren. Bovendien lijkt de piek van de epidemie in Brazilië nog steeds niet bereikt.

Lees ook: Het virus discrimineert niet: Trump, Trudeau en Bolsonaro blootgesteld

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20