Trump trekt budget Verenigde Staten terug uit WHO

De Amerikaanse president Donald Trump zal geen geld meer geven aan de Wereldgezondheidsorganisatie WHO.

Volgens Trump heeft de WHO onbetrouwbare informatie gegeven. Hij prees tijdens de dagelijkse persconferentie van het Witte Huis zijn eigen staf. Die zal nu een review doen van hoe het WHO op de coronacrisis gereageerd heeft. Intussen liggen de Verenigde Staten zelf onder vuur door de trage reactie op Covid-19. De VS heeft de hoogste corona-dodentol ter wereld.

Mensenlevens gered

Trump gaf vooral zichzelf veel krediet, naar eigen zeggen heeft de president ‘onnoemelijk veel levens gered’ en zouden er ‘duizenden en duizenden meer gestorven zijn’ als hij reizen uit China niet had geschrapt op 31 januari. Het virus is afkomstig uit Wuhan, een Chinese provincie.

Concreet wil dat zeggen dat de Verenigde Staten hun budget van 500 miljoen dollar aan de Verenigde Naties opschorten.

De WHO ligt zelf onder vuur omdat de organisatie te traag zou gereageerd hebben. Belangrijke informatie over hoe de ziekte zich verspreid had en de infectiegraad bij mensen in de zorgsector, werden slechts traag gemeld.

Antonio Guterres, de secretaris-generaal van de Verenigde Naties, heeft intussen gereageerd op de uitspraken van Trump. Hij pleit vooral voor eenheid en solidariteit. Guterres vindt het niet het juiste moment om de budgetten van de WHO te herbekijken.

Amerikaanse economie heropenen

Intussen denkt Trump ook na over het heropenen van de Amerikaanse economie. Waar de president het op dinsdag nog had over ’totale autoriteit’, is hij nu genuanceerder.

‘De gouverneurs zijn verantwoordelijk. Zij moeten het voortouw nemen’, zei hij. Hij heeft toestemming gegeven aan elke gouverneur voor een ‘heropeningsplan’. ‘De gouverneurs zullen verantwoordelijk zijn.’

Lees ook:

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20