Vanaf volgende week breekt de periode van de collectieve bouwverloven, die variëren per regio, weer aan. Maar bij veel bouwbedrijven is er van vakantiestemming weinig te merken, omdat ze de grootste moeite hebben om het hoofd boven water te houden.
In het nieuws: Er gingen in het eerste semester van 2024 liefst 1.352 Belgische bouwbedrijven failliet, zo meldde het handelsinformatiekantoor GraydonCreditsafe deze week. Dat is een stijging met 15 procent tegenover een jaar eerder. In provincies als Oost-Vlaanderen en Limburg gaat zelfs om stijgingen met 37 procent.
- Is de bouw in crisis? Eén reden voor het hoge aantal faillissementen heeft alvast weinig met de conjunctuur te maken. “Binnen bepaalde gerechtelijke arrondissementen moet een duidelijk verband getrokken worden met de uitzuivering van frauduleuze ondernemingen”, schrijft GraydonCreditsafe.
- Maar daarnaast heeft het grote aantal falingen te maken met wanbetalingen op het einde van bouwprojecten, wat toch wijst op een sector die naar adem hapt.
- “Er zijn verschillende verklaringen voor: de sterk gestegen prijzen van de materialen, de sterk gestegen loonkosten, de stijgende intrestvoeten, alsook de bouwheren zelf die het naar het einde van een bouwproject toe moeilijk krijgen, waardoor meer facturen onbetaald blijven.”
Regenweer
Ingezoomd: Volgens de bouwkoepel Embuild hebben regenvertragingen bij liefst 2 op de 3 bouw- en installatiebedrijven tot financiële moeilijkheden geleid.
- Door het slechte weer van de voorbije 8 maanden kampen 9 op de 10 bouw- en installatiebedrijven met buitenwerkzaamheden met achterstanden, die intussen in veel gevallen zijn opgelopen tot 1 à 3 maanden.
- De inkomsten van de bouwbedrijven vallen daardoor dus terug, terwijl hun vaste kosten doorlopen.
- “Dat zet meer en meer bouwbedrijven zwaar onder druk qua kaspositie”, zegt Embuild, dat daarom pleit voor uitstel van betaling van btw en sociale bijdragen. Net zoals dat tijdens de coronaperiode van toepassing was.
Bouwverlof per regio (bron: Bouwunie)
Brussel-Halle-Vilvoorde: 8 juli t.e.m. 2 augustus
Leuven: 15 juli t.e.m. 2 augustus
Antwerpen: 15 juli t.e.m. 2 augustus
Limburg: 15 juli t.e.m. 2 augustus
Oost-Vlaanderen (excl. Lokeren): 15 juli t.e.m. 2 augustus
West-Vlaanderen: 22 juli t.e.m. 9 augustus
Lokeren: 22 juli t.e.m. 9 augustus
Vakantie
Hoe het verder moet: Sommige bouwbedrijven hebben, in samenspraak met hun medewerkers, beslist om tijdens het collectieve bouwverlof toch nog even verder te werken.
- Volgens Bouwunie, de koepel van bouw-kmo’s, wijkt 1 op de 6 bouwbedrijven van het collectieve bouwverlof af.
- Al kan dat vaak maar in beperkte mate, want de meeste werknemers en bedrijfsleiders in de bouw hebben hun vakantieplannen al vastgelegd.
- Het hele idee van het bouwverlof is ook dat er zoveel mogelijk simultaan met vakantie gegaan wordt, zodat de ploegen na twee à drie weken de draad weer samen kunnen oppikken.
Conclusie: Het wordt dus zaak om na het bouwverlof een tandje bij te steken, om zo een heilzame spiraal op gang te brengen: meer afgewerkte projecten betekent meer inkomsten en dus weer meer geld in kas. Of hoe de mensen in de bouw toch niet helemaal met een gerust hart met vakantie kunnen gaan.