Boerkaprijzen in Afghanistan vertienvoudigd sinds de terugkeer van de taliban

Vrouwen in Afghanistan dreigen door de staatsgreep van de taliban al de vooruitgang op vlak van vrouwenrechten te verliezen die ze de laatste 20 jaar boekten. De angst voor het nieuwe regime weerspiegelt zich in de snel stijgende prijzen van boerka’s in het land.

Waarom is dit belangrijk?

Onder het bewind van de taliban voor 2001, moesten vrouwen hun gezichten en lichamen bedekken onder een boerka, een islamitisch kledingstuk waarbij zelfs de ogen niet zichtbaar zijn voor anderen. Vrouwen mochten ook niet naar school gaan, een job hebben of zelfs het huis verlaten zonder het goeddunken van een mannelijk familielid.

De taliban veroverden afgelopen weekend Kaboel, de hoofdstad van Afghanistan, en staan inmiddels klaar om het Islamitisch Emiraat van Afghanistan uit te roepen. Ze beloven een vredevolle overgang naar een overheid, die zelfs inclusief zou zijn voor vrouwen.

Maar de meeste Afghanen verwachten een brutaal regime, waar de rechten van vrouwen vermorzeld zullen worden. De prijzen van boerka’s, het verhullende gewaad voor vrouwen in sommige Islamitische tradities, rijzen uit de pan en zijn ondertussen vertienvoudigd.

Geen vrouwen op straat

Wie geen boerka kan kopen, ziet zich genoodzaakt om te improviseren. Een vrouw in Kaboel vertelde aan een journalist van CNN dat ze maar twee boerka’s kon bemachtigen voor haar gezin met drie vrouwen. “Als we geen boerka vinden, zullen we een bedlaken gebruiken om een grote sjaal te vervaardigen”, zei de vrouw.

Een 25-jarige universiteitsstudente, die werkt voor een ngo in de stad Herat, zei tegen persagentschap AP dat ze haar huis al verschillende weken niet heeft verlaten. Volgens de jonge vrouw zijn er momenteel amper vrouwen te bespeuren op straat in Afghanistan. Zelfs vrouwelijke dokters blijven thuis tot de regelgeving omtrent vrouwenrechten duidelijk wordt.

“Ik kan de taliban niet onder ogen komen. Niemand kan hun mening over vrouwen en meisjes veranderen. Ze willen nog steeds dat vrouwen thuis blijven”, zei de jonge vrouw nog. “Ik denk niet dat ik klaar ben om een boerka te dragen. Ik zal blijven vechten voor mijn rechten.”

Volgens bronnen, zoals de New York Post en Fox News, is er al minstens een vrouw vermoord in de provincie Takhar voor het niet dragen van een boerka.

(am)

Lees ook:

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.